Ministrul Apărării din Sudan, Awad Ibn Auf, a anunțat vineri că renunță la funcția de conducător al Consiliului Militar în care a fost numit cu o seară în urmă, după înlăturarea din funcție a lui Omar al-Bashir printr-o lovitură de stat BBC.

ibn aufFoto: YouTube

Decizia lui vine după ce protestatarii au refuzat să părăsească străzile. El l-a numit ca succesor pe locotenentul general Abdel Fattah Abdelrahman Burhan.

Vineri seara protestatarii antiguvernamentali au ieșit vineri în stradă pentru a sărbători plecarea de la conducerea Consiliului Militar a lui Ibn Auf care a fost conducătorul Ministerului Apărării în timpul conflictului din Darfur.

Bashir a fost arestat după ce a fost acuzat de Curtea Penală Internațională de la Haga pentru genocidul din regiunea Darfur din Sudan în timpul unei insurgențe care a început în 2003. El s-a aflat la putere timp de 30 de ani.

Actuala criză s-a agravat de la sfârșitul săptămânii, când mii de protestatari au început să campeze în zona sediului Ministerului Apărării din centrul capitalei, Khartoum, unde este situată reședința lui Bashir.

Consiliul Militar a transmis că nu își propune să conducă permanent regiunea care în prezent se confruntă cu o criză economică și conflicte din partea unor grupuri insurgente. Militarii au indicat că armata va menține ordinea publică, nefiind acceptate abateri dar manifestanții au spus că vor rămâne în stradă până se va instaura o administrație civilă.