Peste zece milioane de israelieni sunt chemați marți să voteze la alegerlie parlamentare din Israel, un scrutin cu rezultat incert pentru premierul Benjamin Netanyahu, care vizează al cincilea mandat, scrie AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Iată mai jos posibilele scenarii realizate de agenția internațională de presă.

  • Likud pe primul loc

Dacă Likud, partidul de dreapta al premierului, iese pe primul loc, scenariul este aproape trasat.

Președintele israelian Reuven Rivlin îi va cere lui Benjamin Netanyahu să formeze guvernul, pe care îl va forma cu alte partide de dreapta, după negocieri care se anunță intense.

  • "Albastru-Alb" în frunte

Chiar dacă va obține mai multe fotolii decât Likud în Knesset, parlamentul israelian, coaliția de centru-dreapta "Albastru-Alb", condusă de fostul șef de stat major Benny Gantz, marele rival al lui Benjamin Netanyahu, ar putea să nu fie în măsură să formeze guvernul.

Dacă ecartul de voturi este minim, Benjamin Netanyahu s-ar putea alia cu partide de dreapta care și-au anunțat deja sprijinul pentru Likud și ar putea forma o coaliție mai ușor decât Benny Gantz.

În schimb, dacă ecartul este important, fostul șef al armatei va fi cu siguranță desemnat de președinte pentru a forma guvernul cu ajutorul partidelor de stânga sau de dreapta.

  • Guvern de uniune națională

Chiar dacă Benny Gantz a exclus acest lucru, este posibil ca Likud și lista "Albastru-Alb" să formeze un guvern de uniune națională.

O astfel de coaliție ar putea vedea lumina zilei dacă unii dintre susținătorii de dreapta ai lui Netanyahu nu reușesc să atingă pragul de 3,25% din voturi pentru a accede în Knesset și Benny Gantz nu reușește să formeze un guvern.

  • Guvern minoritar

Și dacă nici Netanyahu, nici Gantz nu reușesc să formeze un guvern? Unii analiști evocă posibilitatea unui guvern provenit din partidele minoritare, dar consideră scenariu foarte puțin probabil. O astfel de coaliție ar conduce la o situație politică extrem de instabilă.

  • Precedentul 2009

În 2009, partidul Kadima, condus de Tzipi Livni, a câștigat alegerile, devansând Likud.

Pentru prima oară, președintele nu a însărcinat șeful partidului câștigător să formeze guvernul.

Benjamin Netanyahu a fost atunci desemnat să construiască o coaliție. De atunci, a rămas prim ministru.