Ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a declarat că pachetul de măsuri menite să sprijine Ucraina în apele Mării Negre convenit de miniștrii de externe ai țărilor NATO pe 4 aprilie conține unele "chestiuni confidențiale", scrie publicația ucraineană Evropeiska Pravda, citată de Rador.

Exercitiu militar naval NATO in Marea NeagraFoto: NATO

Klimkin a menţionat, printre altele, că acest pachet de măsuri prevede monitorizare, prezență militară şi sprijin pentru marina ucraineană și pentru garda de coastă din zona Mării Negre.

"Acest pachet de măsuri este foarte important, pentru că am discutat toate aceste aspecte cu NATO timp de patru luni. Alianţa nu va întreba Rusia ce putem şi ce nu putem să facem împreună în Marea Neagră. Noi pur şi simplu o vom face. Nimeni nu va întreba ce se poate şi ce nu se poate face" - a afirmat ministrul ucrainean.

"Există, bineînțeles, mai multe aspecte confidențiale (în aceste măsuri ale NATO, n.red), despre care nu voi vorbi, dar este un pachet de măsuri foarte important, pentru că are consistenţă. Nu este vorba doar despre declarații politice de sprijin pentru Ucraina" - a explicat Klimkin.

Amintim că miniştrii de externe ai statelor membre NATO au adoptat, pe 4 aprilie, cu ocazia reuniunii aniversare de la Washington, un set de măsuri pentru intensificarea securităţii în regiunea Mării Negre şi pentru susţinerea partenerilor Georgia şi Ucraina.

"NATO și Ucraina nu vor întreba Rusia ce pot şi ce nu pot să facă în Marea Neagră"

De asemenea, Klimkin a declarat că Ucraina și NATO nu vor cere permisiunea Rusiei pentru acţiuni în apele Mării Negre, transmite RBC. Klimkin a subliniat că trecerea prin Strâmtoarea Kerci ar trebui să fie liberă.

"NATO nu va cere permisiunea Rusiei cu privire la ceea ce putem face împreună și ceea ce nu putem să facem în Marea Neagră. Noi o vom face pur și simplu. Nimeni nu va întreba şi nu va spune că anumite lucruri sunt posibile, iar altele sunt imposibile. Crimeea este ucraineană, deci trecerea ar trebui să fie liberă și prin Strâmtoarea Kerci și, prin urmare, liberă trebuie să fie şi navigația în Marea Azov, în conformitate cu principiile dreptului internațional" - a explicat Klimkin.

Potrivit ministrului, "nimeni nu va cere permisiunea pentru a putea monitoriza, de pe mare, pe cale aeriană sau din spațiu". "Nimeni nu va cere permisiunea pentru a consolida prezența militară sau pentru a desfăşura exercițiile planificate" - a adăugat Pavlo Klimkin.

Țările NATO şi Ucraina au început, vineri, în Marea Neagră, exerciţiile multinaţionale "Sea Shield 2019". Manevrele militare se vor încheia pe 13 aprilie 2019.