Era de așteptat ca după alegeri, disputa dintre America și Turcia pe tema sistemului rusesc de apărare aeriană S-400 să se intensifice însă nimeni nu estima că va fi atât de rapid. Este ciudat însă faptul că imediat după alegeri a sosit o declarație care seamănă a presiuni (SUA vor să suspende livrarea de avioane F-35 Turciei – n.red.). Acest pas pare că a îngreunat procesul de negociere și i-a tensionat pe partenerii din Turcia, scrie ziarul turc Haberturk, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Discuțiile pe care le-am avut cu responsabili de rang înalt apropiați situației arată că Turcia nu va ceda presiunilor privind avioanele F-35. Nu pare prea probabil ca parteneriatul F-35 să fie suspendat unilateral, din cauza acordurilor (Turcia este partener al SUA în proiectul de producție al avionului de luptă F-35. SUA condiționează livrarea de avioane F-35 Turciei de sistarea achiziției de către Ankara a sistemelor rusești de apărare aeriană S-400 – n.red.). Numai că autoritățile din Turcia par să nu fi primit nicio înștiințare în mod oficial pe acest subiect. Orice ar fi, SUA pot întârzia livrarea de F-35 și pot lua măsuri care să afecteze procesul de producție comună. Însă declarațiile contradictorii arată că foaia de parcurs nu este clară nici pentru autoritățile din SUA.

Pe de altă parte, se afirmă că demersul american de a răspunde achiziției de către Turcia a sistemelor S-400 cu presiuni în privința avioanelor F-35 va continua luna aceasta cu negocieri și târguieli serioase.

Problema se va adânci în iulie, odată cu termenul pentru livrarea sistemelor rusești S-400. Deoarece Turcia nu va face pași înapoi în privința deciziei referitoare la achiziția de S-400, în pofida tuturor declarațiilor făcute de americani.

În următoarele luni este important ca America să iasă din atmosfera de prejudecăți în care a intrat fără negocieri, fără dezbateri, doar cu critici la adresa sistemului S-400, și să înțeleagă mai îndeaproape o țară aliată. Pentru că în iulie vor veni sistemele iar în octombrie S-400 vor deveni active. Vom trăi luni de vară pline de dispute deoarece Turcia nu va renunța la S-400.

Am întrebat un responsabil: Dacă SUA vor veni cu propuneri atractive, va renunța Turcia la S-400?

Răspuns: “După această fază, cu siguranță nu. Nu există cale de întors”.

Este importantă discuția pe care o vor avea zilele următoare președinții Erdoğan și Putin. Dar și întâlnirea Erdoğan-Trump.

Personalul Forțelor Aeriene Turcești a primit anul trecut în SUA două avioane F-35 și a început instrucția. Procesul de instruire a piloților americani în SUA se desfășoară fără probleme însă încă de pe acum, pare problematică trimiterea avioanelor F-35 în Turcia în cursul toamnei.

Vor exista oare probleme și în activitatea celor șapte firme din Turcia care iau parte la producerea avioanelor de luptă F-35, în cadrul Lockheed Martin? Nu există un răspuns în acest moment. Dar cu siguranță, dacă vor, Statele Unite pot lua cu ușurință măsuri prin care să înlocuiască firmele turcești. Pentru că nu aici sunt punctele-cheie. Și mutarea producției din Turcia în alte părți este doar o mică parte a discuției.

Problema esențială este aplanarea furtunii din triunghiul SUA-Turcia-Rusia. Putem vedea o situație similară în relația Uniunii Europene cu China și cu Rusia. Să vedem, cum își va purta negocierile Turcia cu SUA sub umbrela Europei?