La Palatul Quirinale, negocierile între guvernul italian şi China, pe diferite subiecte foarte delicate, precum infrastructura cibernetică şi "Belt and Road Initiative", nu au trecut neobservate. În ultimele şase luni, antene diplomatice şi economice au înregistrat o activitate atât de intensă, mai ales în cazul Mişcării 5 Stele, al vice-premierului Luigi Di Maio şi al consilierului guvernamental pentru dosarul China, Michele Geraci, încât a făcut până şi COPASIR să ceară explicaţii şi asigurări, în două şedinţe în numai câteva luni, din partea vice-premierului M5S, în special în dosarul 5G, legate de rolul companiei Huawei şi, eventual, al Beijingului, precum şi de riscurile unui control din partea chinezilor asupra unei infrastructuri care devine de primă importanţă pe internet. După cum se ştie, problema a stârnit îngijorarea Statelor Unite, aliatul tradiţional al Italiei. Şi, evident, această nemulţumire a fost transmisă şi guvernului de la Roma, scrie La Stampa, citat de Rador.

Sergio MattarellaFoto: Presedintia Italiei

Evident, preşedinţia italiană a urmărit tot acest proces pas cu pas, chiar dacă cu discreţie, dar foarte atent, aşa cum obişnuieşte să facă Mattarella. Dacă preşedintele Mattarella recunoaşte importanţa economică a unor strânse parteneriate între economia chineză şi cea italiană, este însă incontestabil faptul că el a stabilit limite precise până la care poate ajunge întărirrea relaţiilor dintre Italia şi China.

La conferinţa organizată cu ocazia prezenţei lui Xi Jinping în Italia, Mattarella a împărtăşit aceste lucruri presei chineze. "Intensificarea relaţiilor noastre economice trebuie să se facă într-un conext cât mai transparent şi mai deschis posibil", a explicat preşedintele Republicii Italiene, punând imediat un accent puternic pe transparenţă. Un sistem "în care subiectele economice ale celor două tări să poată acţiona la fel, liber şi reciproc echilibrat, prin eliminarea barierelor care încă mai blochează fluxul comercial", a spus Mattarella pentru jurnaliştii de la China People's Daily, CCTV, Radio China International, de la ziarul Guangming şi de la Agenţia Xinhua. Transparenţă, înainte de orice. Este u lucru despre care americanii se tem că nu există în multe dintre iniţiativele-cheie ale Beijingului, în special în domeniul înaltei tehnologii.

Al doilea aspect subliniat de preşedintele italian este siguranţa, atât cea a investiţiilor, cât şi cea tehnologică. Îngrijorări deosebite stârneşte în lume ascensiunea companiei Huawei pe pieţele occidentale, de la Statele Unite la Regatul Unit şi Australia, până în Germania, ţări care au contracte de achiziţii cu această companie, dar pe care o consideră "braţul" cu care operează regimul de la Beijing (Huawei a negat mereu acst lucru). "Împreună cu partenerii săi europeni şi internaţionali, Italia e dispusă să dialogheze cu China pentru a le permite companiilor celor două părţi să opereze într-o manieră echitabilă şi să favorizeze astfel accesul la pieţele implicate, protejând în special siguranţa investiţiilor şi proprietatea intelectuală", a explicat Mattarella.

Aşadar,potrivit preşedinţiei, investiţiile sunt necesare pentru Italia. Iar azi, când începe vizita în ţară a preşedintelui chinez Xi Jinping, omologul său italian speră ca din această călătorie "să poată lua naştere acorduri, idei şi proiecte, în care parteneriatul italo-chinez să se poată dezvolta ulterior spre beneficiul general al colaborării dintre Europa şi Asia, o colaborare care are nevoie de un volum tot mai mare de investiţii durabile în infrastructuri, pentru a asigura un viitor de bunăstare şi de pace popoarelor de pe cele două continente".