Manfred Weber, principalul candidat al Partidului Popular European (PPE, de centru-dreapta) la alegeri europarlamentare din mai, a cerut oficial ca partidului Fidesz din Ungaria să îi fie suspendat temporar dreptul de vot, pe fondul preocupărilor că formațiunea premierului ungar Viktor Orban desconsideră statul de drept, au informat participanți la o reuniune a PEE desfășurată miercuri, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Weber, care a făcut această propunere în cadrul comitetului politic al PPE care urmează să voteze miercuri în privința suspendării sau excluderii partidului lui Viktor Orban, a mai spus că o comisie formată din trei persoane ar trebui să fie înființată pentru a evalua legăturile dintre Fidesz și grupul PPE din Parlamentul European.

„Vom constitui o comisie de evaluare, formată din trei persoane, prezidată de (fostul președinte al Consiliului European) Herman Van Rompuy”, a spus el. „Decizia finală a lui Van Rompuy va avea o enormă relevanță politică”, a subliniat Weber.

Viktor Orban spune că Fidesz va părăsi imediat PPE dacă este suspendat

Partidul Fidesz, aflat la putere în Ungaria, va părăsi imediat PPE dacă se va lua o decizie de suspendare a sa din grupul european, a transmis miercuri șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de agenția oficială MTI.

Fidesz nu poate accepta nicio decizie de suspendare a calității sale de membru în grupul Partidului Popular European (PPE), ar fi declarat Gergely Gulyas, potrivit MTI. „Este vorba despre demnitatea Fidesz și a țării”, a spus el.