"Îmi pare rău pentru orice tânăr care moare. Nu cunoşteam această persoană și nu am vorbit niciodată cu ea". Acesta a fost răspunsul pe care liderul Forza Italia, Silvio Berlusconi, l-a dat sâmbătă, la Melfi (Potenza), celor care i-au cerut un comentariu privind moartea lui Imane Fadil, martoră în așa-numitul proces Ruby, relatează RaiNews, citat de Rador. "Lucrurile pe care le-am citit în declarațiile sale - a adăugat Berlusconi - mi-au dat mereu senzaţia că erau inventate şi absurde".

Imane FadilFoto: Captura YouTube

Între timp, pluteşte misterul asupra morţii lui Imane Fadil - care a avut loc în data de 1 martie - şi care, potrivit unor indiscreții jurnalistice, ar fi fost cauzată de un amestec de substanțe radioactive. Însă Centrul Anti-otrăvire de la IRCCS Maugeri din Pavia, care s-a ocupat de caz, a anunţat că "nu identifică radionuclide și nu face măsurători de radioactivitate". Şi subliniază faptul că analiza toxicologică cerută de clinica unde a fost internată Fadil se referea la "dozajul de metale grele". Precizarea a fost făcută de Carlo Locatelli, director al Centrului Anti-otrăvire.

Cu doar zece zile înainte de moartea fotomodelului, care era unul dintre martorii-cheie în procesul privind cazul Ruby, aceasta le-a dezvăluit medicilor de la Humanitas, unde fusese internată în stare gravă la 29 ianuarie, că se temea să nu fie otrăvită. Cel puţin aşa a dezvăluit agenţia de presă Ansa citind dosarul medical al tinerei, pe care procurorii l-au confiscat în ziua morții sale. Se pare că înainte de a muri, Fadil ar fi împărtăşit această suspiciune avocatului său, Paul Sevesi, şi mai multor rude și prieteni apropiaţi. Procurorii din Milano au vorbit cu medicii de la Humanitas şi, din câte reiese, tânăra în vârstă de 34 de ani a avut rezultate negative la testele care îi fuseseră efectuate pentru a verifica dacă a făcut uz de droguri.

Prietenii lui Imane: "Ni se părea că ar fi avut o cădere nervoasă"

''Ni se părea că suferea de o tulburare nervoasă'', au declarat câţiva prieteni şi persoane care au stat aproape de Imane în ultima perioadă. Nu aveau de unde să ştie însă că acele dureri puternice care o consumau nu se datorau unei tulburări nervoase sau unei probleme psihice, ci, aşa cum ea însăşi repeta, unei otrăviri.

Suspiciunea unui tip de disconfort psihologic-depresiv pe care o aveau unii dintre prietenii și cunoștințele ei era motivată de faptul că la mijlocul lui ianuarie, cu două săptămâni înainte de a fi internată, tânăra fusese exclusă ca parte civilă din procesul "Ruby ter" împotriva lui Berlusconi și altora, un proces în care s-a prezentat la toate audierile.

Din 14 ianuarie, Imane a fost exclusă din partea principală a procesului

La 14 ianuarie, Imane și ceilalți doi super martori din cazul Rubygate - Chiara Danese și Ambra Battilana - au fost excluse din partea principală a procesului, în care Silvio Berlusconi și alte 27 de persoane, printre care şi tânăra marocană, sunt cercetaţi pentru corupție și mărturie falsă. Părăsind tribunalul, fotomodelul a declarat că "a plătit mai mult decât toţi din cauza faptului că a spus adevărul" despre acele petreceri deocheate. Un adevăr pe care l-a scris negru pe alb într-o carte pe care urma să o publice.

I s-a făcut rău în vizită la un prieten

Foarte multe proiecte care peste doar câteva zile s-au evaporat pentru totdeauna. În ultimele zile ale lunii ianuarie, Imane s-a simțit rău în casa unui prieten cu care locuia, iar pe 29 a fost spitalizată "în stare gravă" la Humanitas din Rozzano. Cu toate acestea, pe măsură ce treceau zilele, nu se simţea mai bine. "Ea era lucidă, chiar dacă suferea mult'', a spus avocatul ei, Paolo Sevesi, care a vizitat-o des la spital. De altfel împreună cu fratele fotomodelului, au decis săptămâna trecută să meargă la procuratură şi să spună totul.

Au fost confiscate documentele din spital

Spitalul a anunţat că "la moartea pacientei, la data de 1 martie, autoritatea judiciară a ordonat confiscarea corpului şi a tuturor documentelor clinice. La 6 martie, Humanitas a obținut rezultatele toxicologice ale analizelor solicitate pe care le-a comunicat imediat investigatorilor".

  • Moarte suspectă în cazul Ruby

Conform testelor toxicologice, tânăra în vârstă de 34 de ani ar fi decedat din cauza unui amestec de substanțe radioactive care au provocat descompunerea organelor interne, relatează și Il Sole 24 Ore, conform Rador. Procuratura din Milano, care investighează posibila crimă a audiat mai mulți martori în aceste zile. De-a lungul anilor, Imane Fadil a făcut multe declarații în sala de judecată în procesul Ruby. Ea, indicată ca fiind unul dintre oaspeții seratelor de la la Villa San Martino, devenise unul dintre cei trei "mari acuzatori" ai fostului premier.

Fadil a vorbit despre otrăvire cu 10 zile înainte de moartea sa

Cu doar 10 zile înainte de a muri, Imane Fadil le-a mărturisit medicilor de la Humanitas, unde a fost internată în stare gravă, că se temea să nu fi fost otrăvită. Procuratura a reținut dosarul medical la 1 martie.

În 2013, fotomodelul de origine marocană le-a cerut o compensație în valoare de două milioane de euro lui Emilio Fede, lui Nicole Minetti și lui Lele Mora, în procesul "Ruby bis", pentru că au convins-o să participe la cinele de la Arcore, profitând de starea ei financiară. Cu un an înainte, în 2012, în timpul procesului Ruby, Imane a vorbit despre "fotografii compromiţătoare ale lui Berlusconi".

A fost spitalizată pentru disfuncții severe ale măduvei osoase

Imane Fadil a fost internată la Humanitas din Rozzano din cauza unei disfuncții foarte grave a măduvei osoase, care a încetat să producă celule albe, roșii și trombocite. În încercarea de a găsi cauzele acestei severe aplazii a măduvei osoase, ulterior excluse, medicii s-au gândit chiar la o posibilă tumoare. Acum autopsia ar trebui să clarifice ce anume a atacat măduva și apoi organele vitale, provocând, într-o lună, moartea.

Se investighează prezenţa metalelor grele în sânge

Investigațiile Procuraturii din Milano privind moartea lui Imane Fadil se concentrează pe prezența unor metale în probele de sânge prelevate și analizate la Centrul Anti-otrăvire Maugeri din Pavia. Pentru a determina cauzele morții, va trebui să așteptăm rezultatele autopsiei programate pentru miercuri sau joi. Cu toate acestea simptomele, cum ar fi absența celulelor albe din sânge și ficatul compromis, sunt "compatibile cu otrăvirea", în opinia procurorilor.

Avocatul: "Un caz preocupant"

"Ceea ce s-a întâmplat mi se pare îngrijorător, nu putem sta liniştiţi în această situație'', a declarat avocatul Mauro Rufini, avocatul lui Ambra Battilana și Chiara Danese, alţi doi martori "cheie" în ancheta Ruby, comentând moartea lui Imane Fadil. Avocatul a atacat apoi ordonanţa prin care judecătorii celei de-a șaptea instanțe penale au decis să renunţe, la jumătatea lunii ianuarie, la depoziţiile celor trei fete, care erau părţi civile în procesul "Ruby ter". Imaginea tinerelor, a spus el, "a fost distrusă complet printr-o decizie mai mult decât discutabilă a Curţii de la Milano, aproape o anticipare a achitării inculpaților".

Souad Sbai: "Berlusconi nu are nimic de-a face cu asta. Investigați în sfera înaltei diplomaţii!"

"Responsabilitățile trebuie căutate în altă parte, într-o anumită înaltă "diplomație" cu care fata ucisă a lucrat și care i-a închis gura de teama că ar fi spus adevărul", a scris pe Twitter Souad Sbai, fost deputat PDL, un eseist italian originar din Maroc. Potrivit celor relatate agenţiei Ansa de persoanele care au avut ocazia să vorbească mai mult cu tânăra în ultimele câteva luni, Imane Fadil se temea că este "controlată" și repeta că încă mai avea "multe lucruri de spus" în cazul privind seratele "vesele" de la Arcore.