Departamentul de Stat al SUA pune din nou pe masă ameninţarea sancţiunilor, dar şi reexaminarea participării Turciei la programul de producţie industrială a avioanelor de luptă F-35. Reaminteşte totodată avertismentul lansat de vicepreşedintele american Mike Pence şi îi cere Ankarei să nu meargă înainte cu achiziţionarea sistemului S-400, potrivit Rador.

Sistem de aparare antiaeriana S-400Foto: mil.ru

"După cum a declarat vicepreşedintele Mike Pence la München 'nu vom rămâne fără reacţie în timp ce aliaţii noştri din NATO cumpără arme de la adversarii noştri", se arată în poziţia exprimată de purtătorul de cuvânt al Ministerului american de Externe.

Răspunzând unei întrebări puse de portalul Hellas Journal, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat subliniază că SUA au avertizat în mod clar Turcia că "achiziţionarea de S-400 ne obligă să reexaminăm participarea ţării (la construcţia) de F-35, pune în pericol transferurile viitoare de arme în Turcia şi expune Turcia la sancţiuni în cadrul combaterii adversarilor Americii prin legea referitoare la sancţiuni (CAATSA)".

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat reaminteşte că SUA au urmărit să colaboreze pentru aparărea aeriană şi antirachetă a Turciei, oferindu-i Ankarei ocazia de a examina opţiunea pentru sistemul american Patriot. Însă se subliniază că dacă, în cele din urmă, Turcia va achiziţiona sistemul S-400, oferta americană va fi retrasă de pe masă.

"La data de 18 decembrie, Departamentul de Stat a comunicat Congresului că intenţionează să vândă Turciei sistemul de apărare aeriană şi antirachetă Patriot, pentru un cost estimat de 3,5 miliarde de dolari, în cadrul programului de Vânzări Militare ale SUA. În luna ianuarie, am prezentat o scrisoare de ofertă şi acceptare (Letter of Offer and Acceptance - LOA) către Turcia pentru achiziţionarea sistemului Patriot, oferind Turciei o soluţie alternativă viabilă la S-400. Am arătat clar că dacă Turcia va achiziţiona S-400, nu vom oferi sistemul Patriot".

După cum relatează Athens News Agency, în continuare se precizează poziţia de bază că ţările NATO vor trebui să se aprovizioneze cu echipament militar care să fie interoperaţional cu celelalte sisteme ale alianţei. După cum se subliniază "achiziţionarea de S-400 nu va respecta nici această regulă şi nici angajamentul aliaţilor asumat la summitul NATO din 2016 de la Varşovia cu privire la consolidarea rezistenţei (Alianţei) prin încercarea de a rezolva, prin eforturi naţionale, dependenţele existente de echipamentul militar provenit din Rusia".

Declaraţia purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat se încheie reamintind că SUA doresc să colaboreze cu Turcia pentru apărarea sa antirachetă, dar şi avertizând că nerezolvarea problemei legate de S-400 va avea consecinţe serioase asupra participării ţării la programul avioanelor de luptă F-35.

"Statele Unite au arătat clar că dorim să colaborăm cu Turcia pentru apărarea ei aeriană şi antirachetă şi că avem îngrijorări foarte serioase cu privire la planurile acesteia de a achiziţiona sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400. Am avertizat Turcia că o eventuală achiziţionare a sistemului S-400 (SAM) creează riscul impunerii de sancţiuni şi împiedică participarea la programul F-35 - atât în ceea ce priveşte achiziţionarea de avioane, cât şi în ceea ce priveşte participarea la fabricarea lor".