Deputații britanici vor vota miercuri dacă Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană fără un acord pe 29 martie, după ce deputații au respins marți pentru a doua oară acordul privind Brexitul. Un Brexit fără acord este un scenariu temut în special de mediul economic, astfel că Guvernul britanic a anunțat că, în acest caz, va elimina drastic taxele vamale și va introduce măsuri pentru a evita o graniță dură cu Irlanda, relatează AFP.

Theresa MayFoto: Flickr/ Tiocfaidh ár lá 1916

Guvernul a anunțat miercuri dimineață că, în absența unui acord, 87% din importuri nu vor fi subiectul unor taxe vamale, pentru o perioadă de 12 luni, urmând ca apoi să fie introdus un regim de taxe permanente.

”Dacă ieșim (din UE) fără acord, vom elimina majoritatea tarifelor, în timp ce le vom menține pentru anumite industrii sensibile”, a spus secretarul pentru politică comercială, George Hollingbery, care a adăugat că această abordare va sprijini joburile britanice și să evităm o posibilă explozie a prețurilor care ar afecta cele mai modeste familii.

Poziția guvernului vine în contextul în care în cazul absenţei unui acord, Regatul Unit ar pune capăt, de pe o zi pe alta, unei perioade de 46 de ani de apartenenţă la UE, părăsind piaţa unică şi uniunea vamală fără o perioadă de tranziţie.

Acest scenariu, de care se tem mediile economice, ar provoca perturbări importante ale schimburilor dintre Regatul Unit şi UE. Numeroşi parlamentari britanici se opun unei astfel de perspective, dar anumiţi apărători fervenţi ai Brexitului consideră că ''absenţa unui acord este mai bună decât un acord prost".

Dacă deputaţii britanici refuză să părăsească UE fără acord, un nou vot este prevăzut să aibă loc joi. Acesta vizează amânarea Brexitului pe o perioadă limitată de timp, care să permită noi consultări între liderii britanici şi cei europeni. Orice prelungire va trebui însă să fie atent justificată, au atenţionat statele membre ale UE, care vor trebui să aprobe cu unanimitate o decizie în acest sens.

Un alt scenariu ar fi cel al organizării unui nou referendum sau a unui scrutin legislativ.

Opţiunea unui nou referendum a fost solicitată de câţiva zeci de parlamentari britanici pro-europeni. Şeful opoziţiei, laburistul Jeremy Corbyn, şi-a declarat recent, din vârful buzelor, sprijinul pentru o consultare populară.

Theresa May refuză însă să ia în calcul o nouă consultare a populaţiei, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de o amânare a Brexitului combinată cu o schimbare de guvern sau cu noi alegeri care să facă posibilă o astfel de variantă.

Deputații sunt așteptați să voteze asupra posibilității unui Brexit fără acord la ora locală 19:00 (ora 21:00, ora României).