Donald Tusk a avertizat după cea de-a doua înfrângere uriașă a propunerii premierului britanic Theresa May că se așteaptă la un motiv credibil pentru orice întârziere Brexit-ului, potrivit The Guardian.

Donald TuskFoto: Consiliul European

După ce prim-ministrul a anunțat că Parlamentul va vota o prelungire a perioadei de negociere a articolului 50 după data de 29 martie, președintele consiliului european a transmis un mesaj din partea UE.

"Dacă va exista o cerere motivată din partea Marii Britanii pentru o prelungire, UE27 o va lua în considerare și va decide în unanimitate", a declarat un purtător de cuvânt al lui Tusk. "UE27 va aștepta o justificare credibilă pentru o eventuală prelungire. Este necesar să se asigure buna funcționare a instituțiilor UE."

Un purtător de cuvânt al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reluat, într-o declarație, poziția lui Tusk.

Anterior, la summit-ul din Sharm el-Sheikh de luna trecută, premierul a abordat problema unei prelungiri de câteva săptămâni în cadrul unei întâlniri cu Tusk pentru a permite ca legislația să treacă prin Camera Comunelor, în cazul ratificării acordului. Dar ea a refuzat să se angajeze în orice altă discuție cu privire la opțiunile în cazul în care acordul eșuează din nou.