Fondatorul talibanilor, defunctul mollah Omar, a trăit ani de zile în apropierea unei baze americane din sudul Afganistanului, în condițiile în care era unul dintre cei mai căutați oameni din lume, potrivit cărții publicate de o ziaristă olandeză care a trăit mult timp în această țară devastată de război, scrie AFP.

Mollahul OmarFoto: Captura YouTube

"În căutarea unui dușman", de Bette Dam, o biografie în olandeză a mollahului chior, spune că acesta a locuit la 5 km de o bază americană din provincia Zabul.

Timp de ani de zile, a trăit ca un pustnic, refuzând să-și întâlnească familia și luând notițe într-o limbă imaginară, scrie autoarea care, în cinci ani de anchete, spune că a intervievat zeci de lideri talibani, precum și garda de corp a mollahului Omar.

Pentru Washington, care a promis o recompensă de 10 milioane de dolari pentru capturarea sa, mollahul Omar era refugiat în Pakistanul vecin.

Potrivit acestei cărți, mollahul Omar, la căderea regimului taliban în 2001, după cinci ani în fruntea Afganistanului, a predat puterea unui alt membru al mișcării, pentru a deveni un fel de lider spiritual.

Mai întâi, s-a refugiat într-un mic complex din Qalat, capitala regională a provinciei Zabul (sud).

Forțele americane au ratat să-l captureze în două rânduri, spune ziarista independentă. Prima oară, mollahul Omar s-ar fi ascuns după o grămadă de lemne când trecea o patrulă. A doua oară, trupele străine ar fi percheziționat tot complexul, cu excepția camerei în care se afla acesta.

Când baza Lagman era în construcție, în 2004, la câteva sute de metri de refugiul său, și-a schimbat ascunzătoarea, tot în provincia Zabul. Dar, la puțin timp, o a doua bază, Wolverine, a fost ridicată la 5 km de ascunzătoarea sa.

Peste 1.000 de militari americani, precum și forțe speciale britanice, se aflau în această bază. Dar, în ciuda fricii de a fi prins, mollahul Omar a rămas în ascunzătoarea sa, aventurându-se rareori în exterior și ascunzându-se în tunele, atunci când avioanele americane bombardau, potrivit sursei citate.

Fondatorul talibanilor a petrecut ani de zile izolat, ascultând știrile la BBC în limba paștunilor. A murit în 2013. Talibanii au păstrat secret decesul său timp de doi ani.