Cotidianul ungar Magyar Nemzet, considerat tribuna oficială a Fidesz, i-a cerut joi premierului Viktor Orban să părăsească el însuși Partidul Popular European (PPE, dreapta), în condițiile în care liderul conservator populist este amenințat cu excluderea din cauza pozițiilor sale anti-Bruxelles, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Viktor Orban și Fidesz ar trebui să părăsească PPE și să creeze o alianță cu (liderul de extremă dreapta) Matteo Salvini, Partidul Libertății din Austria (FPÖ) și partidul (Lege și Dreptate, PiS) la putere în Polonia. Este în interesul Europei și al Ungariei", scrie acest ziar.

Într-o reacție transmisă agenției naționale ungare de presă MTI, Orban a a cerut partizanilor săi să-și păstreze "mintea limpede".

Liderul dreptei europene Manfred Weber, candidat la succesiunea lui Jean-Claude Juncker la șefia Comisiei după alegerile europene din mai, a pus marți mai multe condiții pentru ca Fidesz să rămână membru al PPE, din ce în ce mai deranjat de atitudinea de sfidare a lui Orban.

Weber a cerut în special Ungariei să stopeze "imediat" campania de fake news împotriva lui Juncker.

În această campanie lansată luna trecută prin mari panouri publicitare, Fidesz acuză Bruxellesul și miliardarul american de origine ungară George Soros că susține imigrația.

În fața acestei noi provocări, 12 partide membre ale PPE au cerut "excluderea sau suspendarea" Fidesz, o măsură care ar urma să figureze pe ordinea de zi a reuniunii conservatorilor europeni din 20 martie.

Guvernul ungar a afirmat miercuri că nu intenționează să "cedeze" la ultimatumul PPE.

Dar, în ceea ce este interpretat drept un semn de bunăvoință, mâna dreaptă a lui Orban, Gergely Gulyas, a afirmat joi că următoarea campanie guvernamentală va viza promovarea "familiei". Budapesta anunțase inițial că îl va avea drept țintă pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, un laburist olandez.

Gulyas a asigurat de asemenea că "Fidesz nu negociază cu partidele radicale din Parlamentul European" și că "Fidesz vrea să rămână în cadrul PPE".

Potrivit ziarului Magyar Nemzet, "PPE nu mai apără națiunea, creștinismul, nici modelul familial tradițional și nicio formă a tradiției europene". "PPE a devenit servitorul liberalismului bolnav", a scris ziarul, reluând o dialectică apropiată celei folosite de Orban.

Perspectiva plecării Fidesz din PPE a deschis apetitul extremei drepte.

Șeful listei FPÖ din Austria, Harald Vilimsky, a afirmat marți că este pregătit să-l primească pe Orban "cu brațele deschise" în cadrul grupului Mișcarea pentru Europa națiunilor și libertăților, de extremă dreapta, din Parlamentul European.