Manfred Weber i-a cerut marți lui Viktor Orban să-și clarifice poziția în această lună, dacă vrea să evite excluderea din Partidul Popular European (PPE), potrivit unui interviu care va fi publicat miercuri de cotidianul Bild, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Weber, membru al partidului conservator bavarez CSU și candidat la președinția Comisiei Europene, intenționează să recurgă la "o ultimă tentativă de a-l păstra pe Viktor Orban și Fidesz în cadrul PPE", dar cere o "clarificare în această lună" în ceea ce privește respectarea a "trei condiții":

  • încetarea imediată și definitivă a campaniei anti-Bruxelles a guvernului său
  • prezentarea de scuze către celelalte partide membre ale PPE
  • este esențial ca Universitatea Europei Centrale (CEU), susținută de Georges Soros, să poată rămâne durabil la Budapesta

12 partide membre ale PPE au cerut oficial luni "excluderea sau suspendarea" premierului populist ungar și a Fidesz, o decizie putând fi luată în 20 martie.

Orban a pus paie pe foc în urmă cu zece zile când a demarat o virulentă campanie împotriva președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, membru ca și el în PPE. Acesta acuză în special Bruxellesul că susține imigrația, un subiect sensibil în Ungaria.

Juncker s-a pronunțat în mai multe rânduri pentru expulzarea lui Viktor Orban și a partidului său din PPE.

Premierul ungar a stopat campania de denigrare și s-a apărat într-un interviu publicat duminică de Welt Am Sonntag explicând că "o astfel de excludere nu este o opțiune rațională".

CEU, fondată de miliardarul american de origine ungară George Soros, a anunțat recent mutarea majorității activităților sale la Viena.