​O campanie făcută pe platforma de socializare Facebook în Moldova, a folosit tactica celebrei Agenții de Cercetare pe Internet, cunoscută ca „Trolii din Olgino”, pentru a promova un partid politic care, ironic, este în contradicție cu Kremlinul, scrie RFI/RL.

HotNews.roFoto: Hotnews

​Victor Spinu, co-fondatorul monitorului social-media din Chișinău, care a ajutat Facebook la investigarea rețelei, a declarat pentru RFE / RL că grupul moldovenesc a promovat Partidul Democrat (PDM) de guvernământ al premierului Pavel Filip și a fost "foarte aproape de activitatea fermelor de troli”

Filip și Partidul Democrat sunt în contradicție cu Kremlinul în privința unor probleme precum aspirațiile Chișinăului de a adera la Uniunea Europeană.

Spinu a afirmat că grupul său civic, Trolless, a constatat că cei care au fugit din operațiunea falsă Facebook a Moldovei "au învățat lecții" și au copiat trucuri folosite de trolii ruși care pretind că au încercat să influențeze alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.

Spinu a spus că monitorizările social-media din alte foste republici sovietice, în contradicție cu Kremlinul, și-au exprimat îngrijorarea față de tactici asemănătoare cu "copycat" din țările lor, mai scrie RFI/RL.