Tensiunea crește din nou între Uniunea Europeană și Donald Trump. De duminică seara, președintele american dispune de un raport privind industria automobilelor, care, potrivit AFP, l-ar încuraja să prelungească suprataxarea importurilor de automobile europene. Germanii sunt primii vizaţi. Anticipând acest reviriment, Jean-Claude Juncker a avertizat că o astfel de decizie ar încălca acordul obținut în iulie, anul trecut, între UE și președintele Statelor Unite. "Trump mi-a dat cuvântul că, deocamdată, nu va exista nici un tarif pentru mașini. Cred acest lucru", declară el într-un interviu acordat ziarului "Stuttgarter Zeitung". "Totuşi, dacă nu-şi va respecta cuvântul, nu ne vom mai simți obligați să cumpărăm mai multă soia și gaze lichefiate din Statele Unite. Dar aș regreta foarte mult", potrivit Le Point, citat de Rador.

Masini in SUAFoto: Hotnews

Potrivit unei surse de la Bruxelles, "lista taxelor de reechilibrare este deja pregătită dacă Trump nu-şi va ţine cuvântul. Vom avea consultări publice în statele membre înainte de aplicarea acestora". Președintele american are acum la dispoziţie 90 de zile pentru a-și lua decizia pe baza articolului 232 din Legea Comerţului datând din1962, invocată în cazul unei amenințări la adresa securității naționale. Un pretext pur protecționist. Liderii europeni contestă faptul ca, între aliați, să se poată invoca "securitatea națională" pentru a încetini comerțul cu maşini și piese auto ...

Totuşi, armistițiul obţinut în luna iulie a anului trecut, la Washington, a început să-şi arate roadele pentru "Unchiul Sam". Uniunea Europeană a pus în practică declarația comună. În a doua jumătate a anului 2018, importurile de seminţe de soia americane au crescut cu 112% față de anul precedent, făcând din Statele Unite principalul furnizor al Europei. În plus, UE ar începe procesul de autorizare a utilizării boabelor de soia în producţia de biocombustibili.

Cu toate acestea, tensiuni au apărut chiar în ziua următoare acordului din iulie. Statele Unite au dorit imediat să extindă domeniul de aplicare a acordului comercial pe care părțile s-au angajat să îl negocieze. În declarația comună, a fost vorba doar de eliminarea tarifelor la produsele industriale, cu excepția produselor agricole. Dar Departamentul american al Comerțului a vrut imediat să le includă. Această "neînțelegere" durează de atunci. La publicarea mandatului său de negociere, departamentul a inclus produsele agricole, obligând Comisia să își publice propriile premise prematur, în ianuarie, excluzând negru pe alb produsele agricole ...

"S-a convenit clar ca Europa să excludă sectorul agricol și, în ceea ce le priveşte, Statele Unite să excludă deschiderea piețelor publice pentru companiile europene", spune o sursă de la Bruxelles. De ce să revenim la acest acord cu interese bine înțelese dacă nu în scopul de a deraia orice negociere? ... Această înșelăciune este mai puțin imputată imprevizibilului Donald Trump decât reprezentantului său comercial, Robert Lighthizer, în vârstă de 71 de ani, cel mai temut la Bruxelles din cauza opiniilor sale protecționiste.