Prim-ministrul grec Alexis Tsipras și-a exprimat speranța de a redeschide un seminar creștin ortodox pe care l-a vizitat în Turcia. Un astfel de eveniment, crede Tsipras, ar putea spori eforturile de a rezolva disputele privitoare la teritorii, surse de energie și Cipru, informează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

O mulțime de oameni l-a întâmpinat pe Tsipras când a ajuns în Heybeliada, o insulă aflată la sud de Istanbul. Tsipras a ajuns în Heybeliada pentru a vizita o școală teologică Halki, închisă de autoritățile din Turcia în 1971 și devenită ulterior sursă de conflict între cele două state.

,,Vreau să cred că se apropie ziua în care aceste camere vor fi umplute din nou de răsetele elevilor”, a spus Tsipras, susținând că redeschiderea seminarului ar ,,trimite un mesaj de prietenie, înțelegere și frăție.”

,,Există probleme între guvernele și țările noastre pe. care doar dialogul le poate rezolva”, a adăugat acesta, avându-l pe patriarhul ecumenic Bartholomeu, liderul spiritual al Bisericii Creștin Ortodoxe, alături de el.

Tsipras este primul prim-ministru grec care a vizitat seminarul Halki.

Turcia, o țară predominant musulmană, nu a oferit niciun indiciu cum că plănuiește să redeschidă seminarul după ce s-a împotrivit ani la rândul presiunii UE de a face acest lucru.