Salvadorianul Nayib Bukele, fost primar și adept al anti-corupției, este aproape de câștigarea victoriei în primul tural alegerilor prezidențiale de duminică, potrivit rezultatelor primare raportate de tribunalul electoral, anunță Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bukele a avut 52,2% din voturi, după ce voturile din 24,7% dintre secții au fost numărate, a declarat tribunalul electoral laora 20:00, ora locală, la trei ore după închiderea urnelor. Nu a fost clar imediat când vafi disponibil un rezultat definitiv.

Bukele are nevoie de peste 50% din totalul voturilor pentru a câștiga președinția, ceea ce ar pune capăt sistemului bazat pe două partide care a guvernat țara timp de trei decenii.

Bukele, în vârstă de 37 de ani, a capitalizat pe sentimentele anti-sistem, alegătorii căutând o alternativă la partidele tradiționale.

De la sfârșitul războiului civil sângeros din 1992, El Salvador a fost guvernat de Frontul de Eliberare Națională Farabundo Marti (FMLN) de stânga și de rivalul său, Alianța Republicană Naționalistă (ARENA) reprezentânddreapta conservatoare.

Deși se descrie căfiinddin stânga și a fost expulzat din FMLN, Bukele a format o coaliție cu partide, inclusiv unul de dreapta, care împreună au doar 11 locuri în legislatură.

"Cele două grupuri care au creat războiul încă mai doresc să păstreze guvernarea și, mai mult, ele sunt corupte", a declarat Bukele reporterilor după votul din capitală. Susținătorii în tricouri cu albastru deschis l-au înconjurat, cântând: "Da, putem."

Casa de sondaje Mitofsky arăta într-un sondaj din ianuarie că Bukele avea 57% din sprijinul alegătorilor, în timp ce un sondaj realizat de Gallup îl arăta cu 42%. Ambele sondaje îl arată pe Carlos Calleja de laARENA pe locul al doilea.

Un al doilea tur de scrutin, dacă vafi unul, va avea loc în martie.