Țările Uniunii Europene (UE) au indicat, vineri, teritoriul Gibraltarului ca fiind "colonie britanică" într-un document în care propun ca britanicii să poată călători fără viză în spațiul Schengen după Brexit, în cazul unor șederi scurte. "Gibraltarul este o colonie a Coroanei britanice. Există o controversă între Spania și Regatul Unit cu privire la suveranitatea Gibraltarului, un teritoriu pentru care trebuie găsită o soluție în lumina rezoluțiilor și deciziilor relevante ale Națiunilor Unite", indică o notă de subsol a documentului conform La Vanguardia citată de Rador.

Gibraltarul, o fasie de pamant detinuta de Marea Britanie in Peninsula IbericaFoto: Flickr / Steve

Documentul include Gibraltarul pe lista teritoriilor britanice de peste mări împreună cu alte state, cum ar fi Insulele Cayman, Insulele Falkland sau Anguilla, deși nota de subsol se referă şi la disputa dintre Spania și Regatul Unit în cu privire la suveranitatea Stâncii.

Surse diplomatice au subliniat faptul că Gibraltarul figurează pe lista ONU cu "teritorii neautonome în așteptarea decolonizării". Așadar mențiunea din nota de subsol nu este nicio noutate și același organism recomandă rezolvarea acestui litigiu "prin negocieri bilaterale între Spania și Regatul Unit".

Propunerea, care prevede că cetățenii britanici pot călători fără viză în spațiul Schengen timp de nouăzeci de zile în orice perioadă de 180 de zile, a fost adoptată, vineri, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor celor douăzeci și opt de state membre UE.

La rândul lor, sursele comunitare au clarificat, că gibraltarienii vor fi supuşi aceleași condiții ca și resortisanții din Regatul Unit prin regulamentul propus de ţările UE cu privire la vizele pentru șederi scurte pe teritoriul Schengen.

În virtutea tratatelor europene, legile UE se aplică în Gibraltar în calitatea sa de teritoriu european de ale cărui relații externe este responsabil un stat membru, astfel încât acestea ar înceta să se aplice în mod automat aici în momentul în care Regatul Unit nu va mai face parte din UE.

Nu este pentru prima dată când Gibraltarul este un protagonist în negocierile de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, deoarece, începând din luna noiembrie, Spania a amenințat că va bloca acordul Brexit, considerând că nu oferă garanții juridice suficiente că guvernul spaniol va avea ultimul cuvânt în orice acord viitor cu Gibraltarul.

Finalmente, Spania s-a poziţionat în favoarea acordului după ce a obținut un document în care Cei 27 au clarificat în scris potențialele interpretări ale articolului din acord, de care nu erau mulţumiţi.

Executivul comunitar a prezentat propunerea legislativă privind vizele pe data de 13 noiembrie.

În cazul în care retragerea Regatului Unit va avea loc fără acord pe 29 martie, data programată a Brexitului, această inițiativă va intra în vigoare pe 30 martie.

Cu toate acestea, în cazul în care se va încheia un acord, planul va fi adoptat după încheierea perioadei de tranziție, care se va extinde, în principiu, de la data la care Londra părăsește UE până pe 31 decembrie 2020 și în timpul căreia se va aplica legislația comunitară în Regatul Unit.