Un grup de cercetatori turci condus de Seldjuk Kolai a descoperit pe fundul Marii Negre unul din multele secrete ramase nedescifrate de-a lungul deceniilor – resturile a ceea ce odinioara a constituit “flota pierduta a lui Hitler” – trei submarine de razboi din timpul celei de-a doua conflagratii mondiale. Toate au fost inecate din ordinul comandamentului german, cand flotila din care faceau parte s-a trezit blocata in apele Marii Negre.

Aparatele au fost depistate cu ajutorul sonarelor, la capatul unei operatiuni complexe de cautare, precedata de studierea a sute de documente de arhiva in Germania, precum si a depozitiilor fostilor marinari ai flotei naziste.

Unul din submarine, U-20, zace la o adancime de circa 20 de metri, la aproximativ trei kilometri nord de litoralul turcesc Altul, U-23, se odihneste la o adancime de peste 50 de metri si la cinci km de malul turcesc, ai treilea la aproximativ cinci km de localitatea Zonguldak.

“Aceste ambarcatiuini sunt unice”, a comentat secreatarul asociatiei de arheologie marina din Marea Britanie, Mike Williams, descoperirea facuta si catalogata drept foarte importanta pentru cercetarile viitoare. Mai ales ca navele s-au pastrat foarte bine, distrugerile suferite la impactul cu solul fiind infime.

Cele trei submarine au facut parte dintr-o flotila de sase asemenea ambarcatiuni. La Marea Neagra ele au fost aduse pe uscat pana in portul Constanta, unde au fost asamblate si lansate la apa.