Premierul sarb crede ca acordul politic dintre Serbia cu UE reprezinta o 'inscenare'
Voislav Kostunita, considerat a fi un nationalist, a afirmat ca acordul politic pe care UE l-a propus Belgradului reprezinta o capcana menita sa constranga Serbia sa recunoasca apropiata independenta a provinciei sarbe Kosovo.
''Semnarea acordul politic reprezinta o inscenare'', a afirmat Kostunita, citat de AFP. In opinia lui, acest acord are ca obiectiv sa obtina ''consimtamantul Serbiei pentru independenta Kosovo''. Declaratia sa demonstreaza existenta unor puternice divergente in cadrul Guvernului de coalitie si presedintele Boris Tadici, pe tema aderarii Serbiei la UE.
Kostunita a avertizat Comisia Europeana ca va trebui sa aleaga intre relatiile cu Serbia si sprijinirea independentei Kosovo, in conditiile in care care UE a dat ''unda verde'' din punct de vedere juridic pentru o misiune in Kosovo, menita sa pregateasca independenta provinciei. Demersul UE intervine in timp ce liderii etnicilor albanezi din provincia sarba isi intensifica pregatirile pentru proclamarea independentei, care ar putea fi anuntata pe data de 17 februarie.
Serbia va fi binevenita in UE
Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a recomandat statelor comunitare sa transmita un "semnal puternic" Serbiei pentru a-i demonstra ca va fi "binevenita" in forul european.
"Independenta Kosovo este inevitabila iar acest fapt reprezinta intr-adevar o problema serioasa pentru Serbia. La nivel de UE, trebuie sa acordam o mare atentie acestei probleme si sa trimitem un semnal puternic Belgradului pentru a demonstra ca intr-o zi Serbia va fi binevenita in UE, la fel si Kosovo", a declarat Poettering, citat de Reuters.
"Intr-o zi, Serbia si Kosovo se vor intalni, in mod diferit, in calitate de membri ai UE", a adaugat presedintele legislativului european.
Uniunea Europeana spera ca prin acordul ce va fi semnat joi, intre Bruxelles si Belgrad, Serbia sa indulceasca tonul discutiilor in privinta actului de independenta al provinciei Kosovo. Documentul, menit sa accelereze aderarea Serbiei la spatiul comunitar prin consolidarea dialogului politic, educatiei si liberalizarii regimului de vize, prevede cresterea numarului de studenti sarbi care vor primi burse in UE si demararea de eforturi pentru instituirea unei zone de liber schimb intre cele doua parti.
Serbia a votat pentru Europa, dar nu impotriva Rusiei
Moscova a anuntat ca isi mentine pozitia de sustinere fata de Belgrad, precizand ca rezultatul alegerilor de duminica nu vor afecta relatiile dintre cele doua tari.
Presa rusa de marti, citata de Rador, a relatat pe larg despre acest subiect, accentuand ca rata mare de participare la vot a preconizat victoria actualului presedinte Boris Tadic, precum si faptul ca promisiunea privind integrarea in Uniunea Europeana a fost mai tentanta decat o eventuala izolare a Serbiei.
Cotidianul "Izvestia" sustine ca sarbii au votat "pentru Europa, dar nu impotriva Rusiei", specificand, printre altele, ca o rata de participare la vot atat de mare nu s-a mai inregistrat de la 'revolutia de catifea', cand a fost rasturnat regimul lui Milosevic.
Pentru publicatia Kommersant, "rezultatele scrutinului au aratat ca majoritatea sarbilor vad viitorul tarii lor in Europa, insa Rusia ar putea fi si ea multumita". "In fond, Tadici este garantul celor mai importante acorduri energetice din istoria celor doua tari, care au fost incheiate in 25 ianuarie, cu ocazia vizitei sale la Moscova", noteaza ziarul.
Surse: Reuters, AFP, BBC, Rador

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat