Guvernul britanic lansează luni o aplicație pe telefonul mobil prin care rezidenții europeni instalați în Marea Britanie pot depune cererea pentru a rămâne în ţară după Brexit, relatează AFP. Aproape 3,5 milioane de cetățeni europeni trăiesc în acest moment în Regatul Unit. Ei vor trebui să ceară statutul de ”rezident permanent” ("settled status", în engleză), pentru a continua să muncească sau să primească beneficii sociale atunci când ţara îşi va întrerupe relaţiile cu UE.

BrexitFoto: Flickr/ www.inkmedia.eu

Ministerul de Interne a dat asigurări că vrea să simplifice procedura la maximum.

Pe aplicaţie, care nu funcţionează încă pe iPhone , utilizatorii sunt invitaţi să-şi fotografieze paşaportul biometric şi faţa pentru a-şi confirma identitatea.

Ei sunt direcţionaţi apoi către un site pentru a-şi înregistra adresa şi îşi pot da acordul în vederea unei verificări a situaţiei fiscale, pentru a li se confirma adresa.

În a treia etapă, ei trebuie să-şi declare cazierul judiciar. O condamnare mare poate conduce la o respingere a cererii.

În urma unei faze de testare a aplicaţiei, care a avut loc în noiembrie şi decembrie, pe un număr de 30.000 de persoane , ministerul a anunţat primele rezultate, şi anume că 81% dintre cereri au fost prelucrate într-un termen de o săptămână.

Niciun dosar nu a fost refuzat, însă aproape 10% dintre persoane nu au primit un răspuns, la trei săptămâni după încheierea testării.

”Suntem pe calea cea bună”, a dat asigurări secretarul de stat însărcinat cu Imigraţia Caroline Nokes.

Însă unele voci îşi exprimă îngrijorarea cu privire la numărul de solicitări zilnice care ar putea fi adresate - până la 6.000 potrivit unor estimări.

Home Office a angajat 1.900 de persoane pentru a răspunde acestei noi sarcini de serviciu.

”Dacă totul se încheie cu bine, Regatul Unit va transmite un mesaj puternic, şi anume că europenii sunt bineveniţi şi că Guvernul controlează situaţia. Dacă iese rău, consecinţele vor fi teribile”, avertizează Jill Rutter, specialistă în probleme de migraţie la centrul de reflecţie British Future.

Procedura costă 65 de lire sterline (74 de euro) - cât un paşaport. Ea este gratuită în cazul celor care dispun deja de statutul de rezident permanent.

Începând de la 30 martie, cererile vor putea, de asemenea să fie depuse prin poştă, la administraţii locale.

De asemenea continuă discuțiile și cu Apple, pentru a le permite utilizatorilor de iPhone să aibă acces la aplicaţie.

În cazul în care Londra şi Bruxellesul ajung la un acord cu privire la ieşirea din UE, cetăţenii europeni care au sosit în regat înainte de sfârşitul lui 2020 vor putea să ceară statutul de rezident permanent, cu condiţia să depună cerere până la 30 iunie 2021.

Fără un acord, doar expatriații instalați înainte de Brexit, pe 29 martie 2019, pot depune cerere până la data limită, pe 31 decembrie 2020.

Guvernul britanic îți arată pas cu pas cum poți obține statutul de rezident permanent.