Senatorul liberal Florin Cîțu a susținut, marți, pe Facebook, că Ministerul Finanțelor Publice (MFP) trece printr-o criză de finanțare, în condițiile în care, recent, nu a reușit să atragă sumele dorite de la bănci și că pregătește un împrumut de la Fondul Monetar Internațional (FMI), potrivit Mediafax.

Florin CituFoto: Agerpres

„CRIZĂ de finanțare la ministerul finanțelor publice! A doua emisiune de obligațiuni consecutivă a guvernului care este un eșec total. Săptămâna trecută MFP a încercat să împrumute 400 milioane lei pentru 87 de luni. A luat doar 246 milioane lei. Astăzi (n.red. - marți) a încercat, din nou, să împrumute 400 milioane lei și a și redus perioada împrumutului la 53 de luni. Eșec total. A împrumutat 248 milioane lei. Doar în perioade de CRIZĂ guvernele au probleme de finanțare. Atunci investitorii cer dobânzi mari, riscul de FALIMENT este mare, și guvernele se împrumută la perioade din ce în ce mai mici. În 2008, se împrumutau la termen de câteva zile. Acolo ne duce guvernare PSD+ALDE. Deja MFP are în ianuarie o gaură față de planul de împrumuturi. Asta înseamnă că pentru plata pensiilor și a salarilor va lua bani din buffer și nu va plăti facturi”, a scris, marți seara, senatorul PNL Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook.

MFP a anunțat, la finele lunii decembrie, că intenționează să împrumute în ianuarie 3,26 miliarde de lei, cu aproape 24% mai puțin decât suma vizată pentru luna precedentă și cu 7,5% mai puțin decât a împrumutat în decembrie. Vineri, Finanțele au anunțat că vor organiza, miercuri, 16 ianuarie, o licitație pentru eurobonduri cu o valoare de 100 de milioane de euro (aproximativ 467 de milioane de lei), la un randament de 1% și cu o maturitate de cinci ani.

Ultima licitație de anul trecut, organizată la 28 decembrie, s-a încheiat cu un eșec. Finanțele nu au reușit să obțină niciun leu din suma maximă vizată de 345 de milioane de lei. În plus, dacă în prima ședință din acest an, din 7 ianuarie, Finanțele au reușit să obțină cei 460 de milioane de lei doriți, sumă care include și emisiunea suplimentară de 60 de milioane de lei, în cea de-a doua, din 10 ianuarie, băncile locale le-au mai împrumutat 306 milioane de lei din cei maximum 460 de milioane de lei doriți.

Această ultimă situație s-a repetat marți, fiind, de asemenea, menționată de senatorul liberal, respectiv pentru suma de 248 de milioane de lei.

„ATENȚIE: Având în vedere că MFP a ieșit pe piață internă azi pentru a împrumuta bani, este clar că încă nu s-a înțeles cu FMI și restul investitorilor privați pentru împrumutul mamut pe care îl negociază în acest moment. FMI nu mai are încredere că guvernul României poate să-și plătească datoriile? #RomaniaFaraPSDsiALDE #RomaniiTrebuieSaStie”, a concluzionat Cîțu.

De menționat că, în anunțul Finanțelor de la finele lunii decembrie era programată o licitație pentru data de 14 ianuarie, respectiv data limită de acceptare a ofertelor de cumpărare, iar deschiderea la 15 ianuarie, cu redeschidere la 16 ianuarie și o maturitate de cinci ani. Pentru titlurile de stat de marți, emisiunea inițială programată era de 400 de milioane de lei, cu o sesiune suplimentară de 60 de milioane de lei.