Pachetul "Mobilitate" împarte Europa pur geografic în state periferice şi în state centrale, a declarat ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, într-un interviu pentru postul Nova Tv.

"Din păcate, acest pachet de măsuri legislative nu sprijină unirea Europei, încalcă chiar principii fundamentale, cu care ne mândrim atât de mult - privind cele patru libertăţi", a adăugat ea. "În mod evident, sectorul nostru de transport este foarte competitiv. Acesta deţine o parte destul de mare din sectorul transporturilor", a spus Zaharieva şi a arătat că statul bulgar nu s-a ocupat de acest caz doar în ultima săptămână. "Din păcate, există încă poziții diferite", a spus ea. În opinia sa, interesele sunt, evident, foarte mari și acestea sunt legate de marile companii de transport din statele care sunt cei mai mari susţinători ai pachetului - Franța, Germania și Austria.

Cu privire la problema petrolierului libian, Zaharieva a comentat că este vorba de o dispută juridică privată, care trebuie soluționată în instanță. Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia lucrează pentru clarificarea cazului. Ea speră că acesta va fi rezolvat în curând și nu va afecta în niciun fel relațiile bilaterale dintre Bulgaria și Libia, care tocmai au început să se îmbunătățească după "gustul amar" al cazului reţinerii asistentelor medicale bulgare.

Potrivit afirmaţiilor sale, de la schimbarea echipajului, la sfârşitului lunii decembrie, ministerul este în contact permanent cu partea libiană. În Bulgaria a sosit şi un reprezentant libian, care a negat informația legată de existența unui ordin în portul libian cu privire la reținerea navelor bulgare intrate în apele sale. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe nu a fost oficial informat despre astfel de probleme.

În ceea ce priveşte ieşirea Marii Britanii din UE, Zaharieva a spus că "cel mai bun lucru pentru toate statele, cu toate că în opinia sa nu avem nimic bun din Brexit, însă cea mai bună soluţie este să mergem înainte cu Brexitul". (Rador)