În această săptămână, Bruxelles-ul va propune ca, până fârşitul anului 2020, să se impună votul majorităţii în privinţa tuturor relgemetărilor UE legate de taxe - un demers extrem de controversat, menit să elimine dreptul de veto la nivel naţional - un drept puternic susţinut de multe state membre, potrivit Financial Times, citat de Rador.

Dezbatere la Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

Subliniind că politica de taxe a UE "nu îşi arată întreaga eficienţă", comisia va da publicităţii un document în care afirmă că actualele condiţii ale economiei mondiale denotă faptul că "e momentul să reexaminăm... opiniile tradiţionale despre suveranitate". "Pentru comisie, întrebarea care se pune nu mai este dacă trebuie să renunţăm la unanimitate în privinţa taxelor, ci mai degrabă cum şi când să o facem", se arată în document, potrivit unei copii examinate de redacţia "Financial Times".

Jean-Claude Juncker, preşedinte al Comisiei Europene şi fost premier al Luxemburgului, a declarat anterior că doreşte să reducă din puterea deciziilor de impozitare la nivel naţional, o putere care a permis unor ţări precum Luxemburg, Irlanda şi Malta să îşi păstreze regimuri distincte în domeniu, deschise investiţiilor. Statele membre mari şi-au folosit această putere pentru a-şi păstra avantajele competitive în sistemul lor fiscal.

Comunicatul comisiei, care urmează să apară în această săptămână, trasează "o foaie de parcurs" prin care să se reducă treptat dreptul de veto asupra taxelor, taxe care, potrivit comunicatului, "ar putea fi abuziv folosite pentru anumite interese de ordin naţional". Printr-o aşa-zisă "pasarelă", comisia ar evita necesitatea renegocierii tratatelor UE.

Dat fiind faptul că multe state membre au mari obiecţii atunci când se pune problema renunţării la o parte din suveranitate, diplomaţii afirmă că, în cel mai bun caz, sunt puţine şanse ca propunerea să fie aprobată. "Nici o speranţă", a declarat un diplomat dintr-un stat membru al UE.

Săptămâna trecută, când au fost informaţi despre această iniţiativă, ambasadorii unor state membre au declarat că nu este înţelept nici măcar ca propunerea comisiei să fie înaintată, întrucât ea va fi exploatată de naţionalişti şi de populişti în alegerile europene din mai.

Comisia oferă multiple exemple de iniţiative pe tema impozitării care au fost excluse sau blocate de obiecţiile statelor membre, printre care se numără baza comună de impozitare, standardizarea TVA-ului, o propusă relaxare a serviciilor financiare şi o nouă taxă digitală.

"Uneori, statele membre invocă suveranitatea şi unanimitatea doar ca să blocheze propunerile UE pe tema taxelor", se arată în comunicat. "De-alungul anilor, argumentul suveranităţii a fost folosit pentru a proteja anumite interese de ordin naţional. O serie de state membre şi-au construit modelul lor de afaceri în jurul unui sistem de taxe competitiv, menit să atragă anumite activităţi sau anumiţi consumatori".

În comunicat se mai spune că "o competiţie pe tema taxelor" din cadrul UE, "deşi nu este un lucru rău în sine", a afectat opţiunile avute la dispoziţie de guvernele naţionale, forţându-le să subtaxeze industriile libere transfontaliere şi să majoreze taxele în zone mai puţin flexibile, cum ar fi veniturile de pe piaţa muncii şi consumul". "O povară mai mare cade pe umerii angajaţilor, consumatorilor şi afacerilor interne", se mai spune în document. "Asta subminează echitatea... sistemelor de taxare".

Ca pe un prim pas, comisia sugerează extinderea "votului calificat al majorităţii asupra unor domenii care nu au legătură cu drepturile naţionale de taxare sau cu capacitatea de a defini bazele şi cotele de impozitare. "Asta ar include măsuri menite să combată impozitarea abuzivă" sau "să întărească piaţa unică".

O a doua fază ar viza măsurile de impozitare menite să răspundă altor obiective ale politicilor organizaţei - în domenii precum sănătatea, schimbarea climei sau protecţia mediului, iar faza a treia ar viza nişte zone deja incluse în legislaţia UE, precum TVA-ul şi accizele". Comisia recomandă ca aceste demersuri să se facă până la sfârşitul anului 2019.

În final, comisia ar dori să se excludă dreptul de veto asupra iniţiativelor menite să asigure o "taxare corectă şi competitivă" în cadrul pieţei unice a UE. Această etapă, pe care comisia o doreşte finalizată până la sfârşitul anului 2020, ar putea permite o abordare comună a calculării bazelor de impozitare pentru companii.