Un bloc diplomatic African influent a cerut Republicii Democratice Congo să renumere voturile din alegerile prezidențiale organizate la sfârșitul lui 2018. Blocul Sud-African a anunțat că rezultatele suspecte ale unei alegeri prezidențiale dezorganizate ar putea da naștere unor mișcări populare violente care ar putea amenința legitimitatea următorului guvern al țării, relatează Reuters.

Martin FayuluFoto: Wikipedia

Alegerile prezidențiale din 30 decembrie 2018 au reprezentat prima tranziție de putere în cei 59 de ani de independență ai țării. Alegerile au pus capăt unui mandat de 18 ani al președintelui Joseph Kabila.

Cu toate acestea, neregulile depistate în timpul alegerilor au umbrit discuțiile despre progresul democratic al țării.

Intervenția Blocului Sud-African în tranziția de putere din Congo l-ar putea determina pe Kabila să pună sub semnul întrebării legitimitatea rezultatelor votului.

Martin Fayulu, candidatul care a obținut cel de-al doilea număr de voturi, susține că diferența dintre el și Felix Tshisekedi, câștigătorul alegerilor, a fost extrem de mică. Acesta susține că Tshisekedi a încheiat o înțelegere cu Kabila pentru a fi declarat câștigător.

Atât Tshisekedi, cât și Kabila neagă acuzațiile.