Ministerul rus al Apărării a pregătit un proiect de act normativ care permite doborârea avioanelor de pasageri deturnate, relatează The Moscow Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Actuala legislație conține clauze contradictorii, permițând armatei să doboare avioane de civile deturnate de teroriști, dar interzice doborârea avioanelor care intră în spațiul aerian al Rusiei care au pasageri la bord.

Dacă regulile Ministerului Apărării sunt aprobate, Armata rusă va putea doborî avioanele de călători care ”refuză să respecte comenzile de a ateriza”, potrivit draftului de proiect care a fost pus în dezbatere publică.

”În mod trist oamenii de la bordul avionului vor muri, dar asta va preveni o catastrofă mult mai teribilă”, a spus vineri senatorul Franț Klințevici, potrivit ziarului pro-Kremlin Izvestia.

Franț Klințevici a adăugat că noile reguli sunt o măsură necesară ”practicată în multe alte țări”.

Navele rusești aflate la datorie vor avertiza fie prin ”semnale vizuale”, fie prin ”focuri de avertisment” înainte de a se angaja în doborârea avionului.

Potrivit documentului, un ordin de doborâre al avioanelor care nu vor răspunde semnalelor de avertizare se va aplica dacă există ”un pericol real de decese în masă, un risc de catastrofă ecologică, inclusiv de amenințare directă asupra unor obiective strategice”.

Este permis atacul asupra avioanelor deturnate dacă nu există ostatici la bord, dar și asupra avioanelor de luptă și a dronelor care ignoră semnalele de a părăsi spațiul aerian al Rusiei.

Noile reguli sunt așteptate să intre în vigoare luna viitoare, potrivit proiectului de lege.