Cei din Downing Street (reşedinţa oficială a premierilor britanici, n. red.) au declarat că, în cazul în care acordul Theresei May este respins, orice discuţie pe tema planului B în privinţa Brexitului nu va dura decât 90 de minte şi va fi aprobat doar un singur amendament, potrivit The Guardian, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Joi dimineaţă, purtătorul de cuvânt al premierului le-a declarat reporterilor că Downing Street-ul deduce că amendamentul lui Dominic Grieve, prin care dnei May i se cere ca, în termen de trei zile lucrătoare, să prezinte un plan B în cazul în care ea va fi învinsă, va fi singurul subiect care va putea fi supus dezbaterii.

"Referitor la moţiunea care ar surveni în urma amendamentului Grieve, noi înţelegem că moţiunea va fi discutată numai 90 de minute şi că va fi ales un singur amendament". Miercuri, într-un mod destul de discutabil, guvernul a fost învins cu 308 voturi contra 297 după ce John Bercow, preşedintele Camerei Comunelor, le-a permis conservatorilor să prezinte un amendament prin care să se reducă timpul pe care dna May l-ar mai avea la dispoziţie ca să acţioneze.

Este de aşteptat ca orice dezbatere pe tema unui plan B în privinţa Brexitului să aibă loc într-o atmosferă de criză, parlamentarii fiind presaţi să hotărască un mod de acţiune în cazul în care acordul dnei May ar fi fost respins.

Puţini sunt cei care cred că acordul va fi aprobat marţea viitoare, având în vedere că 100 de parlamentari conservatori şi cei din partea Partidului Democrat Unionist (DUP) au anunţat că vor vota împotrivă, deşi oficial s-a recunoscut că premierul speră să câştige de partea sa câţiva parlamentari laburişti.

Purtătorul de cuvânt a mai dat totodată de înţeles că cei din Downing Street "ar putea lua foarte în serios" sprijinirea unui amendament venit din partea lui John Mann, Caroline Flint şi Gareth Snell, trei parlamentari laburişti din Camera Comunelor, prin care aceştia cer ca, după Brexit, să se garanteze drepturile angajaţilor şi să se respecte anumite norme legate de mediu.

Este pentru prima oară când Downing Street-ul recunoaşte public că doreşte să se bucure de sprijinul rebelilor laburişti, deşi ideea a fost pentru prima oară vehiculată în octombrie şi survine în urma unor discuţii între guvern şi parlamentarii respectivi.

Purtătorul de cuvânt al dnei May a declarat: "Cred că dacă a fost ales (de preşedintele Camerei), e ceva pe care l-am putea lua foarte serios în consideraţie". După care a adăugat: "Guvernul şi premierul sunt de multă vreme hotărâţi să întărească protecţia forţei de muncă".