Doi oligarhi ucraineni au fost destinatarii sondajelor pe care Paul Manafort, fostul director de campanie al lui Donald Trump în 2016, le-a furnizat unui rus suspectat că ar avea legătură cu serviciile de informaţii de la Moscova, a declarat miercuri CNN, citând o sursă apropiată dosarului, relatează joi AFP, potrivit Agerpres.

Paul ManafortFoto: Hotnews

Serghei Liovocikin şi Rinat Ahmetov, doi oligarhi ucraineni pro-ruşi, i-au plătit milioane de dolari lui Paul Manafort ani de zile pentru acţiuni de lobby, au precizat sursele.

Aceste plăţi se pare că ar fi încetat în 2015, însă Manafort i-a scris contabilului său în 2016 că aşteaptă 2,4 milioane de dolari pentru activităţi legate de Ucraina, potrivit documentelor judiciare.

Un purtător de cuvânt al lui Manafort a dezminţit pentru CNN că sondajele pe care acesta le-a transmis au fost în schimbul banilor pe care el aştepta să îi primească şi a precizat că furnizarea acestor sondaje corespunde unor vechi datorii pe care le avea înainte de a lucra în echipa de campanie a lui Donald Trump.

Cu toate acestea, CNN a afirmat că, potrivit ultimelor informaţii, Manafort a fost interesat să obţină bani dintr-o ţară străină în momentul în care conducea campania lui Donald Trump.

Potrivit CNN, Ahmetov este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina şi a finanţat Partidul Regiunilor, o formaţiune pro-rusă. Liovocikin a deţinut funcţii importante în timpul mandatului fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici.

Manafort a recunoscut marţi că i-a transmis rezultatele sondajelor unuia dintre foştii săi asociaţi, rusul Konstantin Klimnik, suspectat de către SUA că ar avea legătură cu serviciile secrete din ţara sa. El a negat însă acuzaţiile formulate de procurorul special Robert Mueller potrivit cărora ar fi minţit în legătură cu această chestiune, susţinând că pur şi simplu a uitat detalii în mijlocul unei campanii electorale frenetice.