Discuțiile se află încă într-o fază incipientă în interiorul Pentagonului și nu s-a luat încă nicio decizie, au spus oficialii. Planul va fi prezentat Casei Albe în zilele următoare iar președintele american Donald Trump va lua decizia finală.
Pentagonul a spus că ar fi "necorespunzător" și prematur să comenteze ce se va întâmpla cu armele.
"Planificarea este în curs de desfășurare și se concentrează asupra executării unei retrageri deliberate și controlate a forțelor în timp ce luăm toate măsurile posibile pentru a asigura securitatea trupelor noastre", a declarat comandantul Sean Robertson, un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Casa Albă nu a comentat.
Săptămâna trecută Donald Trump a ordonat brusc o retragere completă a trupelor americane din Siria, atrăgând critici pe scară largă și determinând demisia secretarului apărării, Jim Mattis.
Oficialii S.U.A. au declarat că anunțul lui Trump a afectat comandanții americani, care au văzut decizia ca o trădare a miliției kurde YPG (Unitățile de Apărare a Poporului), care a condus lupta pentru eradicarea Statului Islamic în nord-estul Siriei.
Ankara privește YPG ca pe o prelungire a insurgenței kurde din Turcia. Turcia a amenințat că va lansa o ofensivă împotriva YPG, care ar putea duce la o creștere a violenței ce ar dăuna sutelor de mii de civili din zonă.
Statele Unite au spus YPG-ului că va fi înarmat de Washington până când va fi finalizată lupta împotriva Statului Islamic, a declarat un oficial american.
"Lupta nu s-a terminat, nu putem începe să cerem armele înapoi", a continuat oficialul.
Propunerea de a lăsa armele furnizate de SUA YPG-ului, care ar putea include rachete antitanc, vehicule blindate și mortiere, ar asigura aliații kurzi că nu au fost abandonați.
Dar Turcia dorește că Statele Unite să ia armele înapoi, așa că recomandările comandanților, dacă ar fi confirmate, ar putea complica planul lui Trump de a permite Turciei să dea lovitură finală în lupta împotriva Statului Islamic din Siria.
Pentagonul ține evidența armelor pe care le-a furnizat YPG-ului dar, au spus oficialii SUA, ar fi aproape imposibil să localizeze toate echipamentele.
"Cum le vom lua înapoi și cine le va lua înapoi?" a întrebat un oficial.
Dezbaterea despre păstrarea armele de către YPG coincide cu vizita săptămâna viitoare a consilierului lui Trump privind securitatea națională, John Bolton, în Turcia și Israel, pentru discuții asupra Siriei.
În mai 2017, Statele Unite au început să distribuie armament și echipament către YPG pentru o ofensivă împotriva Raqqa, capitala de facto a Statul Islamic format din teritorii ale Irakului și Siriei începând cu 2014.
Statele Unite au declarat Turciei că vor lua înapoi armele după înfrângerea Statului Islamic, care mai păstrează doar câteva fâșii de teritoriu în nord-estul Siriei.
"Ideea că am putea reuși să le recuperăm este absurdă, așa că le lăsăm acolo unde sunt", a spus un oficial american.
O persoană familiarizată cu discuțiile planului de retragere al SUA a spus că atât Casă Albă cât și președintele turc Tayyip Erdogan s-ar opune propunerii de a permite YPG-ului să își păstreze armele furnizate de SUA.
Recomandarea "este o respingere a politicii lui Trump de retragere din Siria", a continuat oficialul, care a cerut să rămână anonim.
Turcia a declarat că armele furnizate YPG-ului au ajuns în trecut în mâinile separatiștilor kurizi și au descris orice armă dată insurgenților ca o amenințare la adresa securității Turciei.
Un apel telefonic între Trump și Erdogan a condus la decizia de retragere a tuturor forțelor S.U.A. din Siria.
În apelul de acum două săptămâni, Trump trebuia să transmită un avertisment președintelui turc cu privire la planul său de a lansa un atac transfrontalier vizând forțele kurde susținute de Statele Unite în nord-estul Siriei, au afirmat oficialii SUA.
În schimb, în cursul conversației, Trump a remodelat politica Statelor Unite în Orientul Mijlociu, abandonând un sfert din teritoriul sirian și dându-i Turciei sarcina de a da lovitura finală Statului Islamic în Siria.