Atunci când politiciana Marine Le Pen avea nevoie de bani pentru a-și finanța partidul său de extremă dreapta din Franța, o obscură bancă rusească a fost de acord să o ajute, transmite The Washington Post.

Marine Le PenFoto: Flickr / Rémi Noyon

Patru ani mai târziu, banca a intrat în insolvență financiară. Pe numele proprietarului acesteia a fost emis un mandat de arestare. Foști militari ruși cer bani de la bancă. Trezorierul partidului trimite lunat o sumă de 165 000 de dolari unei femei din Moscova, nesigur cu privire la recipienții finali ai tranzacției.

Banii nu au reușit să îi asigure lui Le Pen președinția Franței în alegerile de anul trecut, răpindu-i Kremlinului un aliat puternic în inima Europei. În schimb, împrumutul de 9,4 milioane de euro a târât partidul în lumea interlopă umbroasă a finanțelor transfrontaliere rusești, punându-l în contact cu oamenii acuzați că au legături cu crima organizată rusească, spălarea banilor și operațiunile militare.

Saga misterioasă a împrumutului oferă o privire rară în interiorul motorului influenței rusești, ilustrând modul în care oamenii, companiile și rețelele din afara Kremlinului urmăresc obiectivele politicii externe a președintelui Vladimir Putin, adesea fără un plan centralizat.

"A fost în interesul Rusiei să o sprijine pe Marine Le Pen", a declarat Aymeric Chauprade, membru al Parlamentului European care a ocupat rolul de consilier pentru Le Pen cu privire la politica externă înainte de a părăsi partidul.

"De fiecare dată când aveți un lider politic care spune că ar trebui să ne schimbăm politica cu privire la Rusia. . . ei sunt interesați de susținere ".