Ministerul rus de Externe consideră că Administraţia Bashar al-Assad trebuie să preia controlul asupra zonelor din estul Siriei după eventuala retragere a trupelor americane, informează agenţia Tass, citată de Mediafax.

Vladimir Putin si Bashar al-Assad la SociFoto: kremlin.ru

"Urmărim cu atenţie îndeplinirea deciziei preşedintelui SUA, Donald Trump, de retragere a trupelor americane din Siria", a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

"Se ridică o întrebare esenţială: cine va primi controlul asupra teritoriilor părăsite de americani? În mod evident, trebuie să fie Administraţia siriană, în conformitate cu legislaţia internaţională (...). Dacă retragerea trupelor americane se va produce, acest lucru va avea un impact pozitiv asupra situaţiei", a subliniat oficialul rus.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a decis recent retragerea trupelor americane din Siria şi diminuarea efectivelor militare din Afganistan.

Preşedintele SUA a luat spontan decizia de retragere a militarilor americani din Siria, fără a se consulta cu principalii consilieri prezidenţiali şi cu ţările aliate, au afirmat oficiali citaţi de agenţia Associated Press.

Conform surselor citate, Donald Trump a luat decizia după o conversaţie prin telefon cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Liderul turc i-a amintit lui Donald Trump că a spus în mod repetat că singurul motiv pentru care există o prezenţă militară americană în Siria a fost învingerea reţelei teroriste Stat Islamic.

Decizia lui Donald Trump de retragere a trupelor din Siria a fost criticată de numeroşi politicieni din Statele Unite, dar şi de ţări aliate. Secretarul american al Apărării, James Mattis, şi-a prezentat demisia.