Ministerul Operelor de Caritate, instituit de Papa Bergolio, deschide un nou dispensar sub colonadele lui Bernini din Piaţa Sfântului Petru, înlocuindu-l astfel pe cel de la San Martino care funcţiona din februarie 2016 scrie Il Corriere Della Sera citat de Rador.

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

''Dispensarul Madre Misericordia'', aşa cum se specifică pe placa de la intrare, este noul cadou făcut de Suveranul Pontif persoanelor fără adăpost, care şi înainte, tot sub colonadele din piaţa Vaticanului, primeau îngrijire medicală de primul grad, pe lângă alte servicii precum duşuri şi frizerie.

Lucrările, care s-au încheiat în aceste zile, au fost proiectate, conduse şi realizate de guvernatoratul Vaticanului. Dispensarul, alcătuit din trei camere dotate cu instrumentele necesare consultaţiilor medicale, un birou pentru director, două băi şi o sală de aşteptare, a fost încorporat în incinta localurilor ocupate înainte de Poşta Vaticanului, situate sub coloanele din dreapta pieţii. "Totul a fost făcut cu multă sobrietate şi demnitate, utilizând tehnici moderne şi respectând cerințele sanitare necesare," explică o declaraţie dată de Sfântul Scaun.

Camerele sunt dotate cu echipamente noi şi instrumentele necesare efectuării unui prim control medical şi a unor analize de bază. Dispensarul va fi deschis persoanelor nevoiaşe trei zile pe săptămână: luni, joi şi sâmbătă. Pentru restul de zile, acelaşi dispensar se va transforma într-un post de prim ajutor medical pentru pelerini.

Personalul de serviciu din noul dispensar va continua să fie alcătuit din voluntari medici specialişti şi din personalul sanitar al Vaticanului şi cel al Universităţii din Roma Tor Vergata şi din voluntari de la Asociaţia de Medicină Solidară. În plus, dispensarul va promova stagii pentru studenţii şi stagiarii de Facultatea de medicină Tor Vergata.