Poliția nigeriană a anunțat vineri arestarea unuia dintre cei mai influenți membri ai grupului jihadist nigerian Boko Haram, acuzat că a organizat atentatele mortale din Abuja în 2015, relatează AFP.

Boko Haram Foto: Captura YouTube

Umar Abdulmalik, suspectat de plănuirea dublului atentat din 2 octombrie 2015 la Abuja, care a ucis 18 persoane și a rănit 41 „a fost arestat împreună cu alți șapte suspecți“, a declarat Jimoh Moshood, purtătorul de cuvânt al Poliției Federale din Nigeria.

Aceste atacuri comise de doi sinucigași în 2 octombrie 2015 în apropierea unei secții de poliție din Kuje și a unei stații de autobuz din Nyanya, o suburbie a capitalei, au fost revendicate de grupul jihadist.

Închisoarea Kuje, lângă Aeroportul Abuja, la aproximativ 40 de kilometri de centrul orașului, este cunoscută pentru deținerea a zeci de prizonieri din Boko Haram.

Stația de autobuz din Nyanya a fost lovită de două ori anul trecut. Primul atac, pe 14 aprilie 2014, a ucis cel puțin 75 de persoane și a fost revendicat de islamiștii lui Boko Haram. Al doilea, pe 1 mai, a ucis cel puțin 16 persoane.

Grupul arestat de poliția din Nigeria este, de asemenea, suspectat că ar fiorganizat evadarea a 219 prizonieri în Minna, statul Niger, în timpul unui atac asupra unei închisori pe 3 iunie, precum și pentru comiterea a numeroase jafuri asupra unor bănci din sud.

Președintele nigerian Muhammadu Buhari, în campanie pentru propria sa succesiune, a anunțat la sosirea sa la putere în 2015 că va pune capăt insurgenței jihadiste care a ucis 27.000 de nigerieni din 2009.