O instanță din Brazilia l-a condamnat pe Ricardo Salles, numit de Jair Bolsonaro în funcția de ministru al mediului de la preluarea mandatului de președinte al țării, pentru ,,nereguli administrative” comise atunci când ocupa funcția de șef al unei agenții de mediu din Sao Paulo în 2016, informează Reuters.

Jair BolsonaroFoto: Wikipedia

Judecătorul Fausto Jose Martins Seabra din Sao Paulo și-a motivat decizia spunând ca Ricardo Salles este vinovat de o serie de infracțiuni, inclusiv de modificarea hărților dintr-un plan de protecție a mediului pentru a beneficia companiile miniere.

Salles, care a fost numit următorul ministru de mediu al Braziliei după ce Bolsonaro va prelua oficial funcția pe 1 ianuarie, a declarat joi pentru Reuters că nu este de acord cu hotărârea și că va face apel.

"Înțeleg că nu există nicio abatere, iar avocații mei vor face apel la momentul oportun", a spus el, adăugând că, deși hotărârea a găsit probleme cu planul de protecție, nu a indicat că au existat daune asupra mediului sau un câștig personal.

Bolsonaro a fost ales cu susținere puternică de la fermieri, iar comentariile pe care le-a făcut în timpul campaniei traseul campaniei - cum ar fi plângerea cu privire la regimul actual de amenzi pentru încălcările de mediu - au condus la temeri că țara nu va mai înregistra progrese în ceea ce privește protejarea mediului.

Grupuri precum Greenpeace sau Observatorul Climei au criticat numirea lui Salles, invocând alinierea sa cu interesele din mediul rural, iar acest lucru ar conduce la un minister al mediului subordonat ministerului agriculturii.

Salles a declarat într-un interviu acordat Reuters la începutul acestei luni că, în calitate de ministru, va încerca să găsească un echilibru între protecția mediului și dezvoltarea economică.

Condamnarea îl împiedică să candideze vreme de trei ani, dar Salles a spus că o astfel de condamnare nu îi va afecta capacitatea sa de a deveni ministru, deoarece aceasta nu este o funcție aleasă.

Reprezentanții lui Bolsonaro nu au răspuns imediat la cererile pentru comentarii.