Organizația Națiunilor Unite (ONU) a ratificat luni Compactul Global pentru Refugiați, ce vizează îmbunătățirea accesului la educație și servicii medicale pentru refugiați, singurele țări care au votat împotriva aprobării documentului fiind Statele Unite și Ungaria, informează agenția Dpa, citată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Maria Fernanda Espinosa, președintele Adunării Generale a ONU, a declarat că adoptarea acestui compact, care nu are caracter obligatoriu, a cimentat rolul acestui organism ONU ca "parlament al umanității".

Din cele 193 de state membre ONU, două (SUA și Ungaria) au votat împotrivă, trei s-au abținut și alte câteva nu au participat la vot.

Filippo Grandi, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR), a salutat votul, afirmând că este pentru prima dată când majoritatea țărilor de pe glob au căzut de acord să ajute refugiații și țările care îi găzduiesc.

"Este o lume dificilă în care aceste grupuri sunt deseori stigmatizate, politizate și identificate ca amenințări", a adăugat Grandi.

În pofida votului împotriva compactului, SUA vor sprijini în continuare UNHCR, a mai afirmat Grandi.

Washingtonul a fost principalul contribuitor financiar al agenției ONU pentru refugiați în anul 2018.

Spre deosebire de controversele stârnite de Compactul global privind migrația, adoptat recent la Marrakech, Maroc, acest document privind refugiații a atras mult mai puțină atenție.

Acordul nu stabilește vreun fel de sistem de cote de refugiați care să fie impus țărilor semnatare.

Grandi a declarat că cele două acorduri, cel privind migrația, și cel referitor la refugiați, au fost concepute să se "consolideze reciproc" și a îndemnat țările membre ONU să sprijine compactul privind migrația, care urmează să fie votat miercuri de Adunarea Generale a ONU.