Peruvienii au arătat la referendumul de duminică faptul că sprijină foarte puternic reformele politice și judiciare propuse de noul președinte, Martin Vizcarra, contra corupției, arată exit-poll-urile de după scrutin, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reformele au fost anunțate în august, după o serie de scandaluri de corupție în care au fost implicați politiceni și oficiali de rang înalt.

În total, 24,3 milioane de peruani au fost înregistrați pe listele referendumului, o consultare în cadrul căreia au fost întrebați, printre altele, despre finanțarea partidelor și despre sistemul de numire a judecătorilor și procurorilor.

Potrivit unui exit-poll Ipsos Peru, 87,1% dintre votanți au votat pentru reglementarea finanțării partidelor, iar 85% pentru reforma judiciară.

O a treia propunere, de interzicere a realegerii parlamentarilor după mandatul de 5 ani a fost sprijinită de 85,2% dintre alegători. Măsura se va aplica și actualilor aleși, care nu vor mai putea ajunge și în următorul Congres.

O altă propunere, de creare a unei noi camere a Congresului, acum unicameral, a fost respinsă de 85,1% dintre votanți.

Participarea la referendum a fost obligatorie, lipsa fiind sancționată cu o amendă.

Vizcarra a ajuns președinte în martie anul acesta, după demisia lui Pedro Pablo Kuczynski, afalt în centrul unui scandal de corupție.