Un partid de extremă dreapta a câștigat locuri într-un parlament regional spaniol pentru prima dată după ce țara s-a reîntors la democrație după moartea dictatorului Francisco Franco, în 1975, relatează The Guardian.

Francisco SerranoFoto: Captura YouTube

Cu 99% din voturile numărate în Andaluzia, micul partid Vox a primit 12 locuri în parlamentul regional, care numără în total 109 membri.

Socialiștii au câștigat alegerile, dar au văzut ca sprijinul lor scade în rândul populației, obținând doar 33 de locuri, față de 47 în 2015 - departe de majoritatea celor 55 de locuri necesare guvernării.

Rezultatul înseamnă că Vox, care se opune imigrației ilegale și independenței catalane, a depășit chiar și cele mai optimiste previziuni electorale, care au prevăzut o posibilă victorie prin obținerea a cinci locuri în parlamentul regional.

Platforma partidului include restricționarea avortului și revizuirea legilor privind violența în familie.

Vox nu a deținut anterior niciun loc în niciun organism legislativ din Spania de când a fost fondat în urmă cu patru ani. Acum, partidul are cheia formării unui guvern în regiunea cea mai populată a națiunii.

,,Acum este momentul să spunem cu voce tare cine suntem și să precizăm că plănuim să rămânem aici", a declarat candidatul Vox Francisco Serrano în fața unei mulțimi de suporteri care a scandat: "Spania! Spania! Spania!"

Mai multe despre alegerile din Andaluzia puteți citi aici: Spania: Stânga pierde majoritatea în Andaluzia