Andaluzia înregistrează o schimbare istorică pe harta sa politică, dominată neîntrerupt timp de 36 de ani de către PSOE. Deși PSOE a câștigat alegerile, a pierdut totuși 14 mandate, comparativ cu 2015, ceea ce face această victorie să fie una foarte amară pentru grupul socialist condus de Susana Diaz. Cu 33 de locuri, după numărarea a 98% din voturi, împreună cu cele 17 ale Adelante Andaluzia ar fi în mod clar insuficiente pentru a depăși locureile blocului de dreapta format de PP (26) Ciudadanos (21) și Vox (12), în cazul în care acestea ar decide să se coalizeze pentru a ajunge la putere, relatează El Pais.

HotNews.roFoto: Hotnews

Diaz a devansat alegerile pentru a garanta stabilitatea, bazându-se pe unele sondaje careîi preziceau o victorie ușoară. Rezultatul din 2 decembrie reprezintă un cutremur pe harta politică andaluză, prin apariția Vox și creșterea Ciudadanos, care au puscapăt hegemoniei socialismului și stângii, în general, în această regiune.

Ciudadanos și Vox sunt partidele cu ceamai rapidă creștere - 12 deputați în cazul Vox și 21 de deputați pentru Ciudadanos. Partidul lui Albert Rivera avea cele mai mari așteptări. Aspirațiile lor erau să depășească PP (Partido Popular) și să devină a două forță politică în Andaluzia. Nu toate aspirațiile au fost atinse, dar rezultatele sale bune și faptul că nu se află pe poziția a patra acordă partidului o poziție importantă în Parlamentul Andaluz.

Intrarea Vox în ecuație, cotat în trecut cu 0,45% din voturi dar ajunsla 11%, pe o creștere bruscă, carese traduce în locuri de deputat în toate provinciile, câtși participarea foarte redusă la vot în special în mod zone care votsu in mod traditional socialistii, cum ar fi provinciile Sevilla sauJaén și municipalitățile Alcalá de Guadaíra sau Dos Hermanas, au datpeste cap așteptările PSOE.

Ele au subminat, de asemenea, rezultatele PP, careobține cel mai slab rezultat din istoria sa în această regiune, căzând de la 33% la 26%. Cu toate acestea, faptul că nu au fost depășiti de către Ciudadanos și posibilitatea de a guverna pentru primadată în istoria lor această regiune, îi permite candidatului lor, Juan Manuel Moreno, să își menținăpoziția, după o campanie slabă.

Ceacare nu a depășit așteptările a fost coaliția Adelante Andalucía, care, cu 17 locuri, nu a ajuns nici măcarla scorul obținut în 2015.