​Lupte extrem de dure fac ravagii luni în portul Hodeidah, în vestul Yemenului, în condițiile în care SUA, Marea Britanie și ONU sporesc presiunea asupra Arabiei Saudite, care conduce coaliția militară care luptă împotriva rebelilor, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat asupra consecințelor "catastrofale" ale unei eventuale distrugeri a portului Hodeidah, punctul de intrare pentru peste trei sferturi ajutoarele umanitare ale aceste țări devastate de război.

Cel puțin 111 rebeli, 32 de soldați loiali regimului și șapte civili au fost uciși în ultimele 24 de ore în confruntările din regiune, dintre care unele au loc în cartierele rezidențiale ale portului.

Rebelii Houthis, susținuți de Iran, opun o rezistență puternică avansului forțelor pro-guvernamentale sprijinite de Arabia Saudită și reușesc să le încetinească, a admis o sursă militară loialistă.

Numărul de 32 de soldați pro-guvernametali morți în mai puțin de 24 de ore este cel mai mare de la începutul acestei faze a ofensivei pentru Hodeidah, în urmă cu 12 zile.

O sursă din coaliția antirebelă a afirmat că Houthis au respins o tentativă majoră a armatei pro-guvernamentale în direcția portului.

Coaliția a vizat rebelii cu multiple lovituri aeriene.

La putere în Hodeidah, marele oraș strategic la Marea Roșie, Houthis au început să-și evacueze răniții spre capitala Sanaa, pe care o controlează de patru ani.

Ofensiva forțelor pro-guvernamentale asupra Hodeidah a fost lansată în iunie, dar s-a intensificat puternic după 1 noiembrie, cu un bilanț de cel puțin 593 de morți în regiune (461 rebeli, 125 loialiști și 7 civili), potrivit surselor militare și din serviciile de urgență.

Arabia Saudită a fost considerabil slăbită de scandalul Jamal Khashoggi, numele ziaristului ucis în 2 octombrie la consulatul saudit din Istanbul. Regatul fusese criticat în mai multe rânduri pentru erorile repetate soldate cu sute de victime civile în cursul loviturilor aeriene pe care le efectuează din 2015 în Yemen.

Șeful diplomației americane Mike Pompeo și omologul său britanic Jeremy Hunt au declarat că a venit timpul negocierilor pentru Yemen.

Într-o discuție pe care a avut-o duminică cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, care este și ministrul Apărării, Pompeo a cerut explicit "sfârșitul ostilităților" în Yemen și ca "toate părțile să vină la masă pentru a negocia o soluție pașnică la acest conflict".

Administrația americană a lui Donald Trump, sub presiunea evidentă a Congresului, a confirmat anunțul făcut sâmbătă de Riad, potrivit căruia coaliția sub comandament saudit va efectua singură alimentarea în zbor a avioanelor sale, asigurată până în prezent de Statele Unite.

Hunt a evocat costul uman "incalculabil" al conflictului yemenit și s-a pronunțat și el pentru o soluție "politică".

Duminică au izbucnit primele lupte de stradă într-un cartier rezidențial din estul Hodeidah. Un responsabil militar pro-guvernamental a afirmat că obiectivul este "curățirea" străzilor de rebeli.

Houthis au poziționat lunetiști pe acoperișuri și au amplasat numeroase mine pentru a stopa avansul adversarilor, în timp ce avioane de luptă și elicoptere de atac lovesc în mod regulat pozițiile rebele.

Un paradox, portul din Hodeidah, situat în nordul orașului, este "până în prezent deschis" și operează "normal", potrivit directorului adjunct Yahya Sharafeddine.

Yemen este teatrul celei mai grave crize umanitare din lume, după cum amintește în mod regulat ONU.