Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a declarat, duminică, în cadrul unui eveniment dedicat libertății presei, că unul dintre obstacolele cele mai importante care are rolul de a proteja guvernele democratice de subminarea lor este, de asemenea, o instituție care este asaltată constant - o presă liberă și robust, relatează CBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

,,Pentru ca o democrație să funcționeze, avem nevoie de o populație educată și trebuie să avem o populație informată, gata să ia decizii informate cu privire la cui să acorde puterea și când este cazul să o ceară înapoi", a spus Trudeau.

,,Când cetățenii nu pot face o analiză riguroasă a exercitării puterii, care se face în numele lor și pe care au delegat-o, restul fundamentelor democrațiilor noastre încep să se erodeze odată cu apariția cinismului".

Organizația de promovare a libertății presei, Reporteri fără Frontiere, a elaborat o declarație internațională de șase pagini privind informația și democrația cu scopul de a stabili principiile de bază pentru ,,binele comun al omenirii". Organizația a găzduit un mic eveniment ca parte a Forumului pentru Pace de la Paris. Evenimentul a avut loc târziu în după-amiaza de duminică, când cinci președinți și prim-miniștri, inclusiv Trudeau, și-au exprimat aprobarea pentru această declarație.

Forumul pentru Pace de la Paris, destinat a fi o adunare anuală a liderilor politici, ai mediului de afaceri și ai societății civile pentru a explora soluții pașnice pentru problemele lumii, a fost găzduit de președintele francez Emmanuel Macron pentru a coincide cu evenimentele din acest weekend care marchează centenarul acordului de armistițiu care a încheiat Primul Război Mondial.