"Paza de coastă malteză a interceptat o barcă cu 13 migranţi la bord şi în loc s-o conducă spre un loc sigur a furnizat echipajului o busolă pentru a-i indica drumul spre Italia. Apoi le-a dat apă, două canistre cu benzină şi veste de salvare marca "Mecca Marine", compania malteză care produce şi uniformele Marinei din Valletta. Ambarcaţiunea cu cele 13 persoane a ajuns astfel la Lampedusa, unde imigranţii (zece tunisieni şi trei din Cornul Africii, în grup se aflau şi două femei) au povestit episodul scrie Il Giornale citat de Rador.

Imigranti in Marea MediteranaFoto: Captura YouTube

Există indicii care, potrivit anchetatorilor, ar face povestea credibilă'', spun surse din interiorul Ministerului Afacerilor Interne. Care adaugă: "Barca a ajuns în dimineaţa zilei de vineri, 9 noiembrie în Sicilia, fusese reperată în timpul nopţii de o aeronavă a Gărzii de Finanţă în apele din Malta. Între orele 21 şi 22, nava care plecase din Tunisia a rămas fără combustibil: cu câteva ore mai târziu, în jurul orei 4, graţie alertei italiene au intervenit maltezii. O navă s-a oprit la aproximativ 100 de metri de barca în derivă şi a trimis o plută la bordul căreia se aflau căteva persoane care, potrivit povestirilor africanilor, aveau uniforme "ca cei de la Garda de Coasta" din La Valletta. După umplerea rezervorului, ambarcaţiunea a fost escortată spre Italia timp de cel puţin o oră de navigaţie. În plus, vestele de la Mecca Marine au fost date şi imigranţilor care au urcat la bordul navei Diciotti, la 15 august.

Asupra incidentului a intervenit şi ministrul de interne Matteo Salvini care a tunat: "există prea multe indicii care ne fac să credem că ne confruntăm cu un adevărat act ostil al unei alte ţari din Uniunea Europeană: după ceeea ce a reieşit în ultimile săptămâni la Claviere, există senzaţia că Italia se află sub atac. Unele state membre nu sunt interesate de imigranţii pe care ni-i trimit nouă, în timp ce Bruxelles-ul ne ameninţă cu sancţiuni din cauza proiectului de buget, dar noi nu ne vom lăsa intimidaţi'' ".

La rândul său, Malta a răspuns: "Destul cu acest joc Salvini. Încetaţi să mai criticaţi Malta pentru că-şi face datoria. Vina este a Italiei, care în mod repetat, nu a respectat convenţiile Sar şi obligaţiile internaţionale " a scris pe Twitter, ministrul de interne maltez Michael Farrugia. Apoi a adăugat: "Malta a respectat mereu toate obligaţiile şi principiul celui mai apropiat loc sigur. Salvini ar trebui să înţeleagă că bărcile cu migranţi care se mişcă în largul mării nu sunt întotdeauna în dificultate, iar în cazul în care oamenii aflaţi la bord refuză să fie salvaţi, nicio autoritate Sar nu le poate interzice să-şi continue călătoria. Malta a făcut mai mult decât era de aşteptat şi a permis debarcarea migranţilor pe insulă din motive umanitare din cauza atitudinii Italiei care a refuzat sistemativ să furnizeze orice formă de asistenţă persoanelor în dificultate."

Replica ministrului italian de intrene nu s-a lăsat aşteptată: "Italia a primit 700.000 de imigranţi în ultimii ani: nimeni nu îşi pot permite să ne dea lecţii, cu atât mai puţin Malta''.