În următorii 5 ani, companiile italiene sunt pregătite să ofere un loc de muncă a 469.000 de tehnicieni, însă cursurile de formare nu vor putea satisface oferta lumii industriale. În prezent, 33% din competenţele profesionale cerute de piaţa muncii sunt de negăsit. În consecinţă, locurile vor rămâne goale. De-acum şi până în 2022, aproape jumătate din experţi cu vârste sub 29 vor fi foarte dificil de găsit. Problema afectează nu numai sectorul productiv şi teritoriile, dar şi familiile şi studenţii conform Ilsole24Ore citat de Rador.

Meseriile care lipsesc la apel sunt: mecanici instalatori, reparatori, electronişti, electrotehnişti, specialişti în confecţionarea articolelor din piele, încălţăminte şi în construcţii. Dintre absolvenţi, lipsesc inginerii industriali şi TIC.

Iar situaţia constatată de Confindustria în baza datelor furnizate de Unioncamere şi Anpal nu ia în considerare posibilele efecte ale măsurii privind ieşirea personalului senior cu experienţă. Aşa încât e nevoie de o trecere rapidă de la masterchef la mastertech şi trebuie intervenit în domeniul educaţiei printr-un dialog între profesori, companii şi teritoriu.

De asemenea, trebuie acordate premii şi stimulente institutelor tehnice care fac şi muncă de plasare şi reuşesc să le găsească tinerilor un loc de muncă. Există un sistem de formare căruia îi este greu comunice cu lumea muncii. Iar buba se află în învățământul profesional. În Italia, doar 1% din elevi frecventează ITS (institute tehnice superioare), comparativ cu media de 14% din ţările OCDE.