Sir Tim Berners-Lee, un om de știință din Londra care a inventat web-ul în 1989, și-a exprimat dezamăgirea față de evoluția invenției sale, avertizând că abuzul de date personale făcut de Silicon Valley și crearea de platforme social media care răspândesc ura au jucat un rol important în subminarea a ceea ce trebuia să fie o tehnologie pozitivă la care toată lumea să aibă acces, informeazăInvestopedia, care citează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

,,Sunt dezamăgit de starea actuală a web-ului", a spus el. ,,Am pierdut sentimentul de împuternicire individuală și, într-o anumită măsură, cred că și optimismul mi-a pierit".

În timpul interviului, Berners-Lee, acum profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și la Universitatea Oxford, a criticat Facebook pentru că a permis Cambridge Analytica să obțină datele personale ale celor 87 de milioane de utilizatori și a speculat că Twitter Inc. (TWTR) este construit pentru propagarea urii.

,,Dacă puneți o picătură de dragoste în Twitter se disipa, dar dacă puneți o picătură de ură, simțiți că se propagă mult mai puternic. Și vă întrebați: ,,Ei bine, asta din cauza modului în care Twitter a fost gândit ca mediu?"

Omul de știință a propus introducerea unor măsuri pentru a dezbina companiile tech care guvernează internetul, în afara situației în care competiția și schimbările de natura intereselor publicului nu vor rezolva problema înainte.

,,Ceea ce se întâmplă în mod natural este că apare o companie care domină un domeniu și nu există nicio variantă prin care să poți să combați monopolul cu o alternativă”, spune Berners-Lee. ,,Există pericolul concentrației de putere.”

El a adăugat: ,,Înainte de a face ceva cu privire la statutul lor, ar trebui să vedem dacă nu sunt combătute de un mic jucător care are potențialul să le învingă pe piață, de schimbarea pieței, de interesul care merge în altă parte".

Berners-Lee, care a lansat Fundația World Wide Web pentru a avansa ideea web-ului deschis ca un bun public și un drept de bază, a făcut observații similare în martie. Într-o postare pe blogul site-ului fundației, el a propus introducerea unui ,,cadru juridic sau de reglementare" pentru a menține marii jucători sub control.

În postare, el s-a referit la companiile dominante care acționează ca niște "gatekeepers" care controlează ce idei și opinii sunt împărtășite.