Semnele de apropiere între Israel şi ţările din Golf s-au înmulţit în ultimele zile, cum ar fi vizita lui Benjamin Netanyahu în Oman. Evoluţii care lasă să se presimtă o viitoare normalizare. Pe seama palestinienilor?, se întreabă France 24, citat de Rador.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Statul evreu sau diplomaţia paşilor mici. De la vizita prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, în Oman - prima a unui lider israelian din 1996 - la cea a ministrului culturii şi sporturilor, Miri Regev, la Abu Dhabi – o premieră istorică în Emiratele Arabe Unite, unde imnul israelian a răsunat în cadrul unui turneu de judo - apropierea din ce în ce mai puţin discretă între Israel şi ţările din Golf a căpătat o nouă turnură în ultimele zile.

Această mișcare este capitală după părerea premierului israelian, motivat de un realism geopolitic şi de o convergenţă de interese strategice faţă de un duşman comun: Republica islamică Iran, percepută ca o amenințare existenţială de către Israel şi ca un rival şiit urât de Arabia Saudită şi de aliaţii săi din Golf.

"O duşmănie şi o prietenie"

În discursul său în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite la New York, pe 27 septembrie, Benjamin Netanyahu a explicat clar: "Redând vigoare Iranului, [acordul privind nuclearul iranian, n. red.] s-a apropiat mai mult ca niciodată până acum Israelul de numeroase ţări arabe, care sunt mai apropiate acum decât au fost vreodată, cu o duşmănie şi o prietenie pe care nu le-am văzut în toată existenţa mea şi pe care le-aş fi crezut de neimaginat în urmă cu doar câţiva ani". El a adăugat că speră "că va veni curând ziua în care Israelul va putea lărgi pacea, o pace oficială, dincolo de Egipt şi Iordania, la ceilalţi vecini arabi, în special la palestinieni". Cu excepţia Iranului deci, ţară ne-arabă, desigur, dar mare actor regional.

După părerea lui Khaled Gharabli, specialist în probleme internaţionale la FRANCE 24, Benjamin Netanyahu, care a mers cu o importantă delegaţie în Oman - directorul Mossad, serviciile secrete, Yossi Cohen, şi consilierul pentru securitate naţională, Meir Ben-Shabbat – a dat un mesaj foarte clar iranienilor, pe care doreşte cu ardoare să-i izoleze. "Când priveşti o hartă, Omanul este în faţa Iranului, şi mergând acolo cu o delegaţie de această natură, premierul israelian a sfidat într-un fel Republica islamică spunându-le iranienilor: 'Iată-mă în faţa voastră'. El n-a fost niciodată atât de aproape, este un mesaj strategic de prim plan".

Din Oman, o ţară neutră prin excelenţă supranumită "Geneva lumii arabe" pentru rolul său de mediator în conflictele din regiune, Benjamin Netanyahu le-a arătat vecinilor din sultanat avantajele pe care le-ar putea obţine dintr-o asemenea apropiere. Această vizită este "un pas important în punerea în practică a politicii prim-ministrului care urmăreşte să aprofundeze relaţiile cu ţările din regiune folosindu-se de avantajele Israelului în domeniile securităţii, tehnologiei şi în sectorul economic", au arătat serviciile lui într-un comunicat.

Totuşi, dincolo de ameninţarea iraniană, Benjamin Netanyahu pare să-şi urmărească şi un vechi vis israelian de la crearea statului evreu în 1948: normalizarea relaţiilor cu anturajul arab direct.

"Premierul israelian vrea să reuşească acolo unde toţi ceilalţi lideri care l-au precedat în post au eşuat, adică cel al normalizării relaţiilor cu ţările arabe", explică Khaled Gharabli. "Afişându-se cu conducătorii din regiune, creând condiţiile unei normalizări, el speră să spargă plafonul de sticlă psihologic al cetăţeanului arab faţă de ţara sa. În final, el ştie că prin calea arabă se va tranşa această problemă".

Săptămâna trecută, prim-ministrul israelian a dezvăluit contururile acestei strategii. "Noi am crezut întotdeauna că vom deschide porţile păcii cu lumea arabă în sensul larg dacă rezolvăm problema palestiniană", a declarat el. "[Dar este] poate adevărat că dacă te deschizi spre lumea arabă şi îţi normalizezi relaţiile cu ea, acest lucru se va încheia cu deschiderea uşii reconcilierii şi păcii cu palestinienii".

"Există multe interese pe care le împărtăşim cu Israelul"

La rândul lor, liderii arabi, atraşi în lupta pentru influenţă care se dă între Arabia Saudită şi Iran, nu mai par să considere cuvântul tabu. Şi asta deşi, istoric, normalizarea cu Israelul era condiţionată de rezolvarea conflictului israelo-palestinian.

Cu ocazia unui summit consacrat securităţii şi organizat în Bahrain săptămâna trecută, Youssouf ben Alaoui ben Abdoullah, ministrul din Oman însărcinat cu afacerile externe, a făcut o declaraţie plină de sens. "Israelul este o ţară prezentă în regiune, trebuie să înţelegem asta", a declarat el. "Lumea recunoaşte această stare de fapt şi e poate timpul să tratăm Israelul ca pe oricare alt stat şi ca el să-şi asume aceleaşi obligaţii". Afirmaţii cauţionate de ministrul afacerilor externe din Bahrain, Khalid ben Ahmed al Khalifa, în timp ce şeful diplomației saudite, Adel al-Joubeir, a rămas ceva mai prudent. După părerea mai multor experți totuşi, asemenea semne de deschidere nu pot fi date fără acordul tacit al gigantului saudit.

În aprilie 2018, într-un interviu acordat unei reviste americane, The Atlantic, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed ben Salman, estimase totuşi că Israelul are dreptul să trăiască în pace pe teritoriul său. Era vorba de un reviriment pentru Arabia Saudită, care nu recunoaşte Israelul. Omul forte al monarhiei wahabite alimentase chiar speculaţiile privind o posibilă apropiere între saudiţi şi israelieni, declarând că există "multe interese pe care le împărtăşim cu Israelul şi, dacă e pace, vor fi multe interese între Israel şi ţările din Consiliul de cooperare al Golfului".

"Înţelegere cu arabii şi lichidarea cauzei palestiniene"

Faţă de aceste evoluţii, mulţi oficiali palestinieni s-au îngrijorat în ultimele zile de o "normalizare" a relaţiilor cu Israelul. Ei suspectează chiar Statele Unite de a fi la cârma acestei apropieri, calificată drept periculoasă de Fatah, pentru a uşura "înțelegerea secolului" promisă de preşedintele Donald Trump pentru a rezolva conflictul israelo-arab. În schimbul retragerii sale furtunoase din acordul privind nuclearul din 2015, spre marea satisfacţie a statului evreu şi a ţărilor din Golf, preşedintele american aşteaptă de la toţi actorii din regiune să-i susţină planul de pace.

"Vedem iniţiative bizare, făcute la umbra colonizării israeliene şi a campaniei de represiune care vizează poporul palestinian", apreciază Mustafa Barghuti, deputat palestinian şi preşedinte al Iniţiativei naţionale palestiniene, intervievat de France 24. "Este limpede acum că înţelegerea secolului a lui Trump cuprinde înţelegerea cu arabii şi lichidarea cauzei palestiniene".

Cel care a candidat la preşedinţia autorităţii palestiniene împotriva lui Mahmud Abbas, în 2005, afirmă că strategia lui Benjamin Netanyahu este sortită eşecului: "El se înşeală dacă crede că poate lega relaţii cu vecinii. Fără aprobarea palestinienilor, vom refuza să participăm la o mascaradă, nu va exista nici înţelegerea secolului, nici soluţionare".