La aproape o lună de la un discurs susținut la New York, președintele francez Emmanuel Macron se află sub focul criticilor pentru o frază scoasă din context și pentru care este acuzat acum că a sugerat că doar femeile lipsite de educație fac mulți copii. Site-ul francez 20minutes.fr a pus cap la cap toate detaliile subiectului, concluzia fiind că este vorba de o informație falsă.

Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

Site-ul Salon Beige - care se prezintă ca reprezentând laici catolici, cu vârste între 30 și 50 de ani - a reluat o declarație din 26 septembrie, scriind: «Într-o intervenție în marja Adunării Generale a ONU, la sfârșitul lui septembrie, Emmanuel Macron declara: "Prezentați-mi vă rog o femeie care a decis, fiind perfect educată, să aibă 7, 8, 9 copii. Mamele cu familii numeroase sunt idioate". În schimb, cele care nu au copii sunt foarte inteligente, ca dl Macron.»

Preluată de RT, distribuită de Marine Le Pen

Informația a luat amploare sub forma hashtagului #PostcardsforMacron, unde mai multe femei indignate au postat fotografii cu nivelul lor de studii și familiile numeroase. Șefa Adunării Naționale (RN), Marine Le Pen (extrema dreaptă), a distribuit un articol al site-ului de propagandă al Kremlinului RT pe marginea acestui subect, denunțând o «o enormitate pe zi… »

Fraza este însă scoasă din context și omite o precizare importantă care apare în același discurs.

În 26 septembrie, Emmanuel Macron a urcat pe scena Goalkeepers 2018, un eveniment organizat de Fundația Bill și Melinda Gates. În cadrul discursului în engleză, acesta enumeră trei condiții esențiale pentru un viitor prosper: lupta împotriva schimbării climatice, sănătatea și educația.

Ce a spus președintele francez

«Problema cea mai gravă, în Africa, în materie de egalitate, de oportunități, de demografie, este legată de educația femeilor. 63 % dintre adulții needucați în prezent sunt femei. […] Una dintre cele mai grave probleme actuale în materie de demografie africană este că nu este vorba de o fertilitate dorită. Am spus întotdeauna: "Prezentați-mi vă rog o femeie care a decis, fiind perfect educată, să aibă 7, 8, 9 copii. Prezentați-mi vă rog o tânără care a decis să renunțe la școală la 10 ani pentru a se mărita la 12."

Pe lângă faptul că președintele francez se referea la situația de sarcină nedorită, și specific pentru continentul african, acesta a subliniat, câteva secunde mai târziu: «Multe dintre aceste tinere [din Africa] nu primesc educația necesară deoarece, în aceste țări, de facto bărbații au decis că drepturile acestor fete nu sunt aceleași ca cele ale tinerilor bărbați. Ceea ce este inacceptabil. Nu am nicio problemă cu o femeie care are 7 sau 8 copii, dacă acest lucru ține de alegerea sa, după ce a fost educată. Dar nu este cazul astăzi. »