Imediat după ce a sosit la Bruxelles, premierul italian i-a răspuns comisarului Oettinger cu privire la legea bugetară, dar excluzând modificările. Oficial, în agenda de la summitul european nu se află legile bugetare ale ţărilor membre, ci migranţii, securitatea internă şi Brexit-ul. Dar se ştie că manevra fiscală italiană este observată special la Bruxelles. Astfel, premierul Giuseppe Conte, odată ajuns la Consiliul European şi înainte de întâlnirea bilaterală cu Angela Merkel, a fost nevoit să răspundă la o întrebare: "Există o marjă de schimbare a manevrei fiscale? Noi am studiat-o foarte bine, deci aş spune că nu există", a spus preşedintele Consiliului de Miniştri, potrivit La Repubblica, citat de Rador.

Giuseppe ConteFoto: Presidenza della Repubblica

Cuvinte care par un răspuns indirect dat comisarului Oettinger şi anunţului său: "Manevra italiană va fi respinsă". Premierul italian îndulceşte, apoi, mesajul, invocând dialogul cu UE: "Eu cred într-un dialog constructiv. Cu siguranţă vom primi observaţii, critici şi ne vom confrunta".

Oettinger este aproape, din punct de vedere politic, de cancelarul Angela Merkel. Şi tocmai cu Merkel, Conte a avut miercuri o întâlnire bilaterală înainte de cina cu şefii de stat şi de guvern. O întâlnire cu cancelarul german, schimbând programul prevăzut, fără delegaţii, dând astfel ideea că vrea să vorbească la "tu per tu" cu şeful guvernului italian. Joi, alte întâlniri bilaterale. Conte se va întâlni - pe marginea summitului - cu premierul olandez Rutte şi cu preşedintele francez Macron, şeful de stat cel mai criticat de Matteo Salvini.

Pe de altă parte, însuşi Salvini a respins miercuri după-amiază ideea unor modificări ulterioare ale manevrei fiscale, invitat la Confindustria rusească de la Moscova: "Suntem convinşi de manevra fiscală, nu o vom schimba. Încetaţi şi lăsaţi ca guvernul italian să lucreze pentru italieni", le-a transmis Salvini liderilor europeni. Iar Di Maio a adăugat: "Oettinger să îşi muşte limba de trei ori înainte să vorbească". Să nu mai vorbim de insultele adresate de Beppe Grillo, pe blogul său, la adresa preşedintelui Comisiei Europene, Juncker: "Unul care bea şi îşi iese din minţi".

Conte, însă, se descurcă bine la summit, în timp ce în Italia explodează polemica dintre M5S şi Ligă pe tema decretului fiscal.