Ce a început ca o glumă de întâi aprilie s-a transformat în una dintre cele mai mici republici din lume Rezidenții republicii Uzupis, situată în interiorul capitalei Lituaniei Vilnius, spun că dacă te uiți în ochii Sirenei Uzupis atunci când treci podul și intri în republică nu vei mai vrea să pleci niciodată. Sculptura a fost creată în 2002, iar figura ei de bronz întâmpină vizitatorii la intrarea în republică. Localnicii spun că această sirenă este cea care îi aduce pe vizitatori de pe tot globul, scrieBBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Uzupis, situată în interiorul capitalei Vilnius are președinte, guvern, constituție și monedă. Republica are și o flotă de 3 sau 4 bărci, care sunt însă folosite pentru scopuri ceremoniale. Până mai recent avea și o armată formată din 10 oameni, dar având în vedere atitudinea pacifistă a republicii, armata a fost retrasă. Uzupis este o juxtapunere eclectică între arhitectură pe modelul blocului sovietic și fler artistic. După căderea URSS-ului, multe piedestale au rămas goale prin tot orașul Vilnius.

În 1995, un grup de artiști locali au folosit unul dintre aceste piedestale pentru a ridica o statuie cu Frank Zappa, rockstar-ul american. Această statuie era un simbol al libertății și o chemare la democrație. Doi ani mai târziu. Au mers cu un pas mai departe, declarând că Uzupis, un cartier din Vilnius este independet față de restul Lituaniei. Chiar dacă Uzupis nu este recunoscut de guvernele străine ca o națiune oficială, micro-națiunea a devenit o sursă de mândrie în întreaga Lituanie.