Vizita de stat a lui Erdogan la Berlin are loc pe fondul problemelor economice din Turcia. După mulți ani de redresare, economia a slăbit semnificativ. Moneda turcă s-a depreciat dramatic, iar inflația a crescut. „Am nevoie de bani. Am datorii. Apa mi-e până la gât. Ajută-mă!”ar fi spus președintele Turciei, parlamentarului german de origine turcă, Cem ‚Özdemir (Verzi). Una dintre inițiative este extinderea rețelei de birouri „Investiți în Turcia”, controlată direct de Erdogan. Până la normalizarea relațiilor dintre cele doua țări, mai sunt însă pași de făcut.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, dorește să "deschidă o nouă pagină" în relațiile bilaterale cu Germania. Având în vedere criza valutară din Turcia, prin vizita sa de stat care a început joi, el vrea să-i câștige pe cancelarul Angela Merkel și pe interlocutorii săi din economia germană, pentru un nou parteneriat.

Chiar înainte de începerea discuțiilor de la Berlin, președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, a atenuat speranțele lui Erdogan de relaxare rapidă a tensiunilor turco-germane. “Această vizită nu este o expresie a normalizării. Suntem departe de asta, dar ar putea fi un început”, a declarat el, pentru Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Spionarea exilului

Încercările serviciului secret turc MIT, de a recruta surse în rândul funcționarilor publici germani, au declanșat noi tensiuni. Potrivit investigațiilor publicației Tagesspiegel, un polițist din Berlin este suspectat că a informat serviciul secret din Turcia, despre exilații turci, furnizând adresele acestora din Germania.

Senatorul pe probleme de Interne, Andreas Geisel (SPD), a declarat joi că ia foarte în serios acuzațiile, însa „poliția din Berlin merită încrederea noastră, dacă acționează în mod consecvent împotriva evoluțiilor nedorite în propriile sale rânduri".

Cazul se inscrie într-o serie de încercări ale autorităților turcești de a intimida membrii opoziției care trăiesc în exil în Germania. Opoziția turcă și politicienii germani s-au înfuriat mai cu seamă pe o aplicație smartphone a poliției turcești.

Unul din liderii comunitatii kurde din Germania a caracterizat acest gen de acțiune ca „instituire a unui climat de frică, de catre o dictatură străină, în societatea noastră democratică și pluralistă”, iar aplicația ca ținând de „o mentalitate a colaboratorilor informali care amintește de Germania de Est, constând în a-i atrage pe suporterii lui Erdogan, în afara structurilor de stat, pentru spionaj.“

Apel și contra-apel

Politicianul Cem Özdemir, de la Partidul Verzilor, nu a refuzat invitația la dineul de stat de vineri, cum au facut-o cancelarul și alți politicieni germani. El a spus că dorește să demonstreze, prin prezența sa, că „în Germania opoziția este și ea la masă, deși Erdogan ar dori să fie altfel”.

În legătură cu reluarea dorită a relațiilor amicale turco-germane, Özdemir a spus ca președintele turc ar fi lansat un apel disperat: "Traduc acest lucru în germană: Am nevoie de bani. Am datorii. Apa mi-e până la gât. Ajută-mă! "

Vineri, in jur de 10.000 de participanți sunt așteptați la o demonstrație sub motto-ul "Erdogan nu este binevenit" la Berlin. Între politicienii și forțele de securitate care îl însoțesc în capitala germană, unii dintre aceștia sunt o problemă, pentru ca au fost implicați în altercații violente cu demonstranții kurzi, în timpul unei vizite de stat la Washington, în 2017.

La Berlin, încă de joi au fost luate măsuri de securitate sporite, cu 4.000 de polițiști în acțiune și temporare restricționari de trafic.

Importanța unei Turcii stabile

În cadrul mediului de afaceri au fost rostite cuvinte de avertizare. Dieter Kempf, președintele Federației Industriilor Germane, a declarat: "Pentru noi, o Turcie stabilă este importantă. Revenirea la statul de drept și libertatea presei sunt imperative în plus, față de măsurile de reformă în politica economică. Structurile democratice sunt cruciale pentru a recâștiga încrederea investitorilor."

Lira turcă a pierdut o mare parte din valoarea sa, impactul fiind deja reflectat la capitolul creștere economică. Firmele germane sunt în prezent reticente la deschiderea unor noi centre în Turcia, iar Erdogan vrea să schimbe acest lucru, prin intermediul unor birouri de investiții aflate sub controlul său.

Președintele turc dorește, de asemenea, să folosească vizita de stat în Germania pentru a extinde relațiile de afaceri cu economia germană. În acest scop, biroul "Invest in Turkey" va fi deschis în curând la Hamburg, a declarat reprezentantul german Rainer Ptok, la solicitarea Die Welt. După sediul din orașul hanseatic, este planificat un birou și la Berlin.

Sub autoritatea directa a lui Recep Tayyip Erdogan, agenția “Investiți în Turcia” are rolul de a sprijini investitorii la relocare, aducând capital în Turcia și acordându-le asistență la fața locului. Până în prezent, există peste o duzină de astfel de birouri de investiții la nivel mondial - din SUA, până în China și Japonia. Recent, a fost deschisă o locație în Italia. Agenția este succesoarea fostei Agenții de Investiții și Promovare a Investițiilor din Turcia (ISPAT).

Actuala slăbiciune a lirei „nu a condus, până în prezent, la schimbări în planificarea investițiilor firmelor deja reprezentate în țară“ a precizat Ptok. Expertul are o explicație: „Companiile sunt, în continuare, mulțumite atunci când operează într-o industrie producatoare de automobile care este încă în creștere, iar afacerile lor sunt protejate impotriva fluctuațiilor valutare“.

Unul dintre principalii investitori germani din Turcia, de exemplu, este Grupul Bosch din Stuttgart. "Investițiile din acest an se așteaptă să rămână la nivelul anului precedent", a spus un purtător de cuvânt al companiei. Bosch este prezent în Turcia începând cu anul 1910 și are acolo în jur de 18.000 de angajați care, printre altele, produc componente ale vehiculelor, aparate de uz casnic și centrale pe gaz. Vânzările în 2017 s-au ridicat la peste 1,5 miliarde de euro pe piața locală, din Turcia.

Mega-aeroport și mega-inflație

Nu lipsită de importanță este și cooperarea turco-germană, la definitivarea noului aeroport din Istanbul. Zi și noapte se forează, tehnicienii pun cabluri, sunt testate sistemele de bagaje. Până la sfârșitul lunii octombrie, aeroportul ar trebui să fie operațional, chiar dacă mulți muncitori protesteaza față de situația de la finalul celui mai mare șantier al țării.

Când turcii celebrează cea de-a 95-a aniversare a înființării Republicii lor, pe 29 octombrie, noul aeroport din Istanbul va fi pregătit pentru primii pasageri. Este un aeroport al superlativelor și un proiect de prestigiu gigantic al președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

Turcia subliniază faptul că există mai mult de 7200 de companii germane și alte peste 100 de birouri de legătură în țară. Siemens a fost reprezentat în Turcia timp de 160 de ani și are mai mult de 3.000 de angajați acolo. Germania este cel mai important client de export pentru Turcia, cu aproape zece procente din exporturi în 2017. Comparativ, nici măcar două procente din exporturile germane nu merg în Turcia.

În ciuda slăbiciunii economice, una din activele de bază ale Turciei, cum ar fi poziția sa geografică favorabilă, nu s-a schimbat. Iar companiile nu și-au luat decizia de investiții pe termen scurt, ci au urmărit strategii pe termen lung. Prin urmare, in ciuda tensiunilor politice intre guvernele de la Berlin si Ankara, roțile colaborării economice turco-germane se învârt.

Evaluarea Turciei de către compania de stat "German Trade & Invest" (GTAI), care face parte din Ministerul Federal al Afacerilor Economice și se concentrează în primul rând pe IMM-urile orientate spre export, nu este însa optimistă.

O serie de companii germane își reevaluează afacerile din Turcia. Prețurile producătorilor au crescut drastic, iar în condițiile pieței, companiile nu au putut transfera cu ușurință acest lucru clienților finali, rezultatul fiind un profit în scădere. Prin urmare, vizita lui Erdogan in Germania va fi cu siguranță „o vânătoare” de noi contracte, colaborări și investitori.