​Ministrul pentru Brexit, Dominic Raab, a avertizat din nou joi Uniunea Europeană că Regatul Unit nu va plăti integral factura divorţului în lipsa unui acord privind Brexit, potrivit Rador care citează Le Vif.

Dominic RaabFoto: Gov.uk

Una din consecinţele unui asemenea scenariu "este că, evident, nu vom plăti banii care s-au convenit în cadrul unui acord de retragere", a declarat ministrul la BBC, referindu-se la acordul preliminar încheiat în decembrie între europeni şi britanici referitor la plata de către Londra a unei facturi de circa 39 de miliarde de lire (44 de miliarde de euro).

Desigur, Regatul Unit "va recunoaşte obligaţiile sale strict legale" faţă de Uniunea Europeană, a continuat el. Dar suma finală care va fi plătită va fi "semnificativ mai mică" decât cea fixată în decembrie.

"Nu este nici o ameninţare, nici un ultimatum, este o constatare", a adăugat el. "Nu spun nimic ce nu am spus în sala de negociere şi ce nu le voi spune direct prietenilor noştri şi partenerilor din UE şi cred că acest lucru este bine înţeles de ambele părţi".

Dominic Raab a estimat totuşi că lipsa unui acord este "puţin probabilă", dar chiar dacă ar fi cazul, UE nu va avea posibilitatea să aleagă "à la carte" elementele negocierii care îi convin, în acest caz plata facturii.

Această formulă o aminteşte pe cea folosită de europeni, care insistă regulat pe faptul că britanicii nu pot alege "à la carte" din regulile UE pentru a elabora un acord de ieşire.

Londra şi Bruxelles-ul trebuie să ajungă la un acord până la summitul european din 18 şi 19 octombrie pentru a-şi organiza divorţul, dar negocierile trenează, provocând temeri privind lipsa unui acord. UE a deschis uşa unei prelungiri a negocierilor până la mijlocul lunii noiembrie.

Principala problemă în suspans între UE şi Regatul Unit rămâne cea a frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, membră a UE, a cărei reinstaurare n-o doreşte nimeni.

Brexit se va afla pe agenda liderilor europeni la un summit informal din 20 septembrie de la Salzbourg (Austria), potrivit Rador.

Negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a apreciat luni că este "realistă" ajungerea la un acord cu Marea Britanie în privința ieșirii din Uniunea Europeană într-un interval de "șase până la opt săptămâni", scrie AFP.

"Cred că, dacă suntem realiști, suntem capabili să ajungem la un acord asupra primei etape a acestor negocieri, respectiv tratatul pentru Brexit, în șase până la opt săptămâni", a afirmat Barnier, într-o conferință în Slovenia, Bled Strategic Forum 2018.

"Marea Britanie a decis să plece în martie anul viitor", în 29 martie, a reamintit el.