Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a cerut statelor membre joi să dea dovadă de mai multă responsabilitate pentru imigranții salvați în Marea Mediterană, relatează Mediafax citând agenția DPA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noul Guvern al Italiei a adoptat o abordare mult mai strictă față de imigranți, refuzand să mai debarce oamenii salvați în Marea Mediterană dacă UE nu va găsi o soluție pentru redistribuirea imigranţilor extracomunitari ajunşi pe teritoriul italian.

Disputa reprezintă un obstacol pentru operațiunea navală Sophia, prin care UE încearcă să combată traficul uman în Marea Mediterană. Statele membre UE au stabilit că toți imigranții salvați în cadrul operațiunii Sophia vor fi debarcați în Italia.

Roma cere schimbarea acestor reguli, amenințând că își va închide porturile ambarcațiunilor care transportă imigranți.

Mogherini a argumentat că fluxul ridicat de imigranți care ajung într-un stat membru reprezintă o problemă comună a Uniunii Europene și nu doar a Italiei.

"Din această cauză avem o operațiune navală a UE și de aceea consider că, deși este o discuție dificilă, ar fi benefic dacă țările membre și-ar asuma mai multă responsabilitate în acest proces", a declarat Mogherini.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a făcut apel la Italia să nu compromită operațiunea Sophia.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului italian al Apărării, Italia va propune joi o modalitate de a stabili centre de coordonare pentru distribuirea imigranților salvați în cadrul operațiunii Sophia în statele membre UE.

Mogherini a propus redistribuirea voluntară a imigranțililor în statele membre, însă a informat că "până în acest moment nu a existat un consens".